Požeško-slavonska županija podržava projekt Franjevačkog samostana Rama – Šćit

Nove obavijesti Vijesti

U sklopu inicijative za očuvanje i jačanje položaja i identiteta Hrvata izvan Republike Hrvatske, Požeško-slavonska županija nedavno je osigurala financijsku potporu za projekt Franjevačkog samostana Rama – Šćit. Na svečanom potpisivanju ugovora, županica Antonija Jozić i gvardijan fra Andrija Jozić dogovorili su sredstva u iznosu od dvadeset tisuća eura za izgradnju galerije i knjižnice unutar samostana.

Ova inicijativa ima poseban značaj jer se odnosi na Ramljake, koji su važan dio hrvatske zajednice. Antonija Jozić, županica Požeško-slavonske županije, istaknula je da su Ramljaci svojim radom i vrijednostima obogatili zajednicu te da je podrška njihovim projektima od srca. Sredstva su osigurana u okviru programa pomoći Hrvatima izvan Republike Hrvatske.

Uz Požeško-slavonsku županiju, u potpori sudjeluju i svi gradovi i općine s područja županije. Na svečanom potpisivanju ugovora prisustvovali su predsjednik Županijske skupštine Požeško-slavonske županije, gradonačelnik Grada Lipika Vinko Kasana, gradonačelnica Grada Pleternice Marija Šarić, načelnik Općine Jakšić Ivica Kovačević te predsjednica Ramske zajednice Požega, Ivana Ivanika.

Gvardijan fra Andrija Jozić istaknuo je važnost ovog projekta za Ramljake, koji su kroz povijest prošli kroz teške trenutke. Njihova prisutnost u Požeško-slavonskoj županiji i podrška koju su dobili dokaz su ljubavi prema domovini i cijenjenju iseljenih Ramljaka.

Na području Požeško-slavonske županije živi oko pet tisuća iseljenih Ramljaka i njihovih potomaka. Ramska zajednica Požega i KUD “Zavičajno društvo Rama Pleternica” aktivno djeluju, a nedavno je u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na Šćitu održana sveta misa koju je služio velečasni Tomislav Varela iz Župe sv. Leopolda Mandića Požega.

Izvor i foto: Požeško-slavonska županija

Odgovori