Ponavljanje Izbornog Procesa: Fokus na Općinama Sračinec i Markušica

Nove obavijesti Politika Vijesti

U sjeni izbornih nepravilnosti, u nedjelju 21. travnja 2024. godine, ponovljeni su izbori na biračkim mjestima u Općini Sračinec i Općini Markušica. Ove izborne jedinice su pod posebnim nadzorom zbog situacije s 12. izbornom jedinicom, koja se odnosi na listu kandidata za zastupnike albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske, slovenske i srpske nacionalne manjine.

Općini Sračinec, u 3. izbornoj jedinici, ponovljeni izbori su usmjereni na listu kandidata u 12. izbornoj jedinici. Ova jedinica bira zastupnika albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine.

Slično tome, u Općini Markušica, na biračkom mjestu br. 5, Ostrovo, u 5. izbornoj jedinici, ponovljeni izbori su također uslijedili zbog situacije s 12. izbornom jedinicom, koja se odnosi na izbor zastupnika srpske nacionalne manjine.

Oba ponavljanja izbora su rezultat otkrića viška glasačkih listića u glasačkim kutijama. Dodatno, Birački odbor koji je radio 17. je smijenjen. Novi članovi biračkog odbora su imenovani i sada odrađuju ove ponovljene izbore, prema izjavi Monike Čerepeš Ižak iz općinskog izbornog povjerenstva.

Zanimljivo je napomenuti da su birački odbori i ovog puta dobili dnevnice od 65 eura za predsjednika i zamjenika, odnosno 55 eura za ostale članove. Ova situacija naglašava važnost transparentnosti i pravičnosti u izbornom procesu, posebno u kontekstu zastupanja nacionalnih manjina.

Foto naslovnice: Ilustracija

Odgovori