Političke ambicije preko braniteljskih obljetnica iz Domovinskog rata u Vukovaru i Bogdanovcima.

Domovinski rat Nove obavijesti Riječ branitelja Vijesti

Što se to u Vukovaru događalo uoči obilježavanja Dana hrvatskih braniteljica i branitelja Vukovara ?

Po mojim saznanjima, i kako je to bio običaj u zadnji godina, svake godine na 10. ožujak su se obilježavale dvije obljetnice vezane za Domovinski rata. Prvo obilježavanje održavalo su u Bogdanovcima, i to za “prvo postrojavanje nenaoružanih odreda u Bogdanovcima za bivšu općinu Vukovar.” Na obljetnicu su pozvani redom, predsjednik RH, predsjednik Sabora, predsjednik Vlade, ministri; unutarnjih poslova, obrane i hrvatskih branitelja. Od svih pozvanih, nazočio je samo Ministar obrane Mario Banožić, i to (očito) jer je predsjednik poslao svog izaslanika general-pukovnika Marekovića. Obilježavanje je trebalo završiti u dogovorenom roku, tako da se iz Bogdanovaca stigne na Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru do 9;45, kada počinje protokol grada u obilježavanju “Dan branitelja Vukovara“. Sve je bilo dobro isplanirano i dogovoreno, ali se u zadnji sat dogodio preokret. Izaslanici i uzvanici dobili su prigodu da održe svoje govore, na što je predsjednički izaslanik Mareković odbio, a ostali su prihvatili. Izjave za novinare bilo je ranije dogovoreno na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata .

Gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava oglasio se i oštro reagirao optužujući ministra obrane Banožića da je izvršio pritisak na HDZ-ovog načelnika Bogdanovaca.

“Nevjerojatno je da živimo u istom vremenu, ali dijelimo sasvim suprotne vrijednosti s ljudima koji vode ovu državu i koji su radi osobne promocije u stanju gurnuti u stranu zajedništvo i one koji bi trebali biti u prvom planu, a to su hrvatski branitelji, kako oni kojih više nema, tako i oni živući. Još nevjerojatnijim smatramo činjenicu kako su, slijedom pritiska ministra Banožića i njegove namjere za privatizacijom događaja, Grad Vukovar kao domaćin i njegovi predstavnici u potpunosti anulirani te nisu bili predviđeni u obraćanjima”, navodi se u priopćenju.

“Ovakvom logikom karijerista ne samo da je iskazano nepoštovanje i manjak kulture jer je zapostavljen organizator i domaćin, nego je i kreirana apsurdna situacija da su oni koji nisu bili branitelji, poput g. Banožića i g. Mažara, pozvani govoriti, dok je hrvatskim braniteljima poput g. Tomislava Josića ili g. Stipe Mlinarića bilo zabranjeno obraćanje”, priopćio je Grad Vukovar.

Stigla je i reakcija MORH-a, a koju prenosimo u cijelosti.

Neistinite su i zlonamjerne tvrdnje navedene u priopćenju za medije Grada Vukovara.

Nitko iz Kabineta ministra obrane Republike Hrvatske ni na koji način nije vršio pritisak kako bi se u program obilježavanja 32. obljetnice postrojavanja nenaoružanih odreda u Bogdanovcima uvrstila obraćanja.

Protokol Ministarstva obrane dobio je pozivnice i programe Grada Vukovara i Općine Bogdanovci s kojima je usklađeno sudjelovanje u programu izaslanika predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra obrane Marija Banožića.

Vezano za obilježavanje u Bogdanovcima, u programu koji je iz Grada Vukovara poslan Ministarstvu obrane Republike Hrvatske navedeno je kako se za dio programa u Bogdanovcima treba kontaktirati Općinu Bogdanovci, što je protokol Ministarstva obrane i učinio.

U programu koji je predložila i izradila Općina Bogdanovci uz polaganje vijenaca bila su predviđena  i obraćanja uzvanika. Stoga je zlonamjerno i neumjesno govoriti da je u program intervenirano radi osobne promocije ministra obrane Marija Banožića.

Ministar obrane poštuje i cijeni hrvatske braniteljice i branitelje i žrtvu koju su podnijeli za slobodu naše Domovine. U Vukovaru i Bogdanovcima je iskazao pijetet prema braniteljima i žrtvi Vukovara te smatra kako na dane poput današnjeg u Vukovaru i Bogdanovcima nije ni mjesto ni vrijeme za sitna politikantstva.     

Načelnik Bogdanovaca i sam oštro odbacuje tvrdnje Grada da je bilo pritisaka vezano za izmjene protokola.

– Vrlo je bitno da naglasim da je Općina Bogdanovci pod mojim vodstvom organizirala događaj u Bogdanovcima prema nikakvim nalozima niti željama, nego prema godinama organiziranom protokolu s braniteljskom udrugom Bogdanovaca, istaknuo je načelnik Općine Bogdanovci Marko Barun.

Tko je krivac ? Uvijek će biti onaj drugi, i kako to inače i bude, naglašavanje na cijenu žrtve branitelja i koliko oni(političari) cijene i poštuju branitelje i dalje se nastavlja.

Pošto sam bio prisutan događaju, moram napomenuti da mi nije bilo jasno zašto se izjave za medij daje na oba događaja, odnosno u Bogdanovcima i Vukovaru, kada bi bilo logično da će se izjave dati, kao i inače, poslije polaganja vijenaca na Memorijalnom groblju.

Do kada će branitelji dozvoljavati podijele i okupaciju obilježavanja raznih događanja iz Domovinskog rata?

Odgovori