Pod sloganom “u ravnoteži – online i offline”, počeli su šesti Dani medijske pismenosti,

Kultura Nove obavijesti Vijesti

 Danas 24. travnja u Zagrebu, pod sloganom “u ravnoteži – ONline i OFFline”, počeli su šesti Dani medijske pismenosti, u organizaciji Agencije za elektroničke medije i UNICEF-a.

Dani medijske pismenosti ove se godine održavaju od 24. do 30. travnja. Riječ je o šestom izdanju projekta koji su pokrenuli Agencija za elektroničke medije i Ured UNICEF-a za Hrvatsku, a provodi se u suradnji s brojnim partnerima i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija te Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Ciljevi projekta su osvještavanje javnosti o važnosti medijske pismenosti, osnaživanje građana, posebice djece i mladih vještinama medijske pismenosti, stvaranje platforme za suradnju brojnih društvenih dionika i organizaciju događanja s ciljem promicanja medijske pismenosti, te podrška odgojiteljima i nastavnicima razvojem materijala za medijsko obrazovanje.

Na konferenciji su predstavljeni pobjednički filmovi filmskog natječaja koji se u sklopu Dana medijske pismenosti održava u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, Agencije za elektroničke medije i UNICEF-a, te su pobjednicima dodijeljene prigodne plakete. Tema filmskog natječaja ove je godine bila „Odnosi i prijateljstva ONline i OFFline”. Na natječaj je pristiglo rekordnih 77 filmova, što pokazuje i velik interes djece i mladih za ovu temu. U osnovnoškolskoj kategoriji pobjedu je odnio film „Online (tanka linija) Offline”. Mladi autori  Pia Jandrić, Iris Huđin i Noa Pirak iz OŠ Čazma napravili su film uz podršku mentorice, profesorice hrvatskoga jezika Nikoline Huđber Mesar.

U srednjoškolskoj kategoriji pobijedio je film „Realnost”. Autori su učenici Elektrostrojarske škole Varaždin, Iva Osivnik i Jakov Bastalec, uz podršku mentora Tibora Büna, profesora i voditelja Prve školske televizije.

Na portalu medijskapismenost.hr dostupne su 33 obrazovne brošure i 20 videopredavanja na temelju kojih se mogu održati radionice s djecom i mladima, roditeljski sastanci te pokrenuti razgovor o medijskoj pismenosti. Među njima je i novi obrazovni materijal, radna bilježnica za podršku mentalnom zdravlju mladih „BITI SVOJ – Biti u ravnoteži u virtualnom i medijskom okruženju“ koju je u sklopu istoimenog projekta objavio Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu uz financijsku podršku Agencije za elektroničke medije.

(Agencije za elektroničke medije, medijskapismenost)

D.J.

Odgovori