Osijek danas slavi svoj 236. rođendan

Nove obavijesti Vijesti

Svečani program obilježavanja Dan grada Osijeka, započeo je svečanom sjednicom Gradskoga vijeća u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu, danas je obilježen Dan grada Osijeka. Danas je i 236. obljetnica ujedinjenja nekadašnjih zasebnih gradskih dijelova: Tvrđe, Gornjeg i Donjeg grada.

Uz brojne uzvanike iz javnog, gospodarskog, znanstvenog, vjerskog i kulturnog života grada, sjednici su s predstavnicima Grada Osijeka nazočili i premijer Andrej Plenković te župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.

Čestitajući Osječankama i Osječanima, premijer Plenković izrazio je zadovoljstvo današnjim otvorenjem dionice koridora 5c od Osijeka do Belog Manastira, ističući da time Slavonika dobiva svoj puni smisao.

 Na Svečanoj sjednici osvrnuli smo se i na projekte koje smo napravili unatrag godinu dana, a kojih je uistinu puno. Više je od milijardu kuna investicija, dijelom financiranih iz gradskog proračuna, dijelom iz županijskog, isto tako iz fondova EU i nacionalne komponente. Sve projekte na području Osijeka zajedno Osječko-baranjska županija i Grad Osijek. Zahvaljujem Županiji, Vladi RH i svim građanima Osijeka na suradnji – poručio je osječki gradonačelnik.

Dodao je kako je su Dan grada pripremljena brojna iznenađenja ističući besplatan ulazak u ZOO vrt, na Gradske bazene i besplatnu vožnju tramvajem.

– Danas ćemo u našoj čarobnoj, bajkovitoj i najdražoj Tvrđi, koja se obnavlja investicijom od 127 milijuna kuna, većinom iz fondova EU, otvoriti naš najljepši i najbolji Advent. Sve vas pozivam da nam se pridružite – kazao je Radić.

Župan Osječko-baranjske županije izrazio je nadu kako će se uskoro zajedno s Vladom RH otvoriti i drugi projekti na području Osijeka.

Drago mi je da smo se danas ovdje okupili i napravili malu reviziju onoga što smo proteklih šest godina radili i što ćemo raditi u idućih nekoliko godina. Zadovoljan sam projektima koje radimo, kao i sa suradnjom s Vladom RH te gradonačelnikom i Gradom Osijekom. Projekte koje smo najavili ćemo vrlo brzo i realizirati, na zadovoljstvo svih onih koji te projekte već desetljećima željno iščekuju – rekao je župan Anušić.

Na svečanosti su dodijeljena i javna priznanja zaslužnim pojedincima. Najvrjednije javno priznanje, Zlatna plaketa “Grb Grada Osijeka” za životno djelo, dodijeljeno je Veri Svobodi Njikoš za izniman doprinos kulturnom stvaralaštvu, očuvanju tradicijskih i starogradskih pjesama te promicanje grada Osijeka. Zlatna plaketa “Grb Grada Osijeka” dodijeljena je udruzi Centar za nestalu i zlostavljanu djecu za njezino djelovanje u području socijalne skrbi i odgoja djece i mladih. Pečat Grada Osijeka dodijeljen je Zvonimiru Bogdanoviću za izniman doprinos osječkoj odbojci.

Riječima ,,Osijek je duša duše moje” na priznanjima je uime svih dobitnika zahvalila Vera Svoboda Njikoš.

Proslava Dana grada Osijeka započela je tradicionalnom budnicom u osam sati ujutro, kada su pod krošnjama ginka na Trgu sv. Trojstva članovi Hrvatskog obrtničkog pjevačkog i glazbenog društva Zrinski zapjevali ,,Moj Osijek”, himnu grada, i druge prigodne pjesme.- poručili su iz grada Osijeka.

Ujedno, uz proslavu ove velike obljetnice , grad Osijek za svoje građane omogućio je danas i besplatan GPP javni prijevoz,  ulaz na gradske bazene je besplatan za sve građane – Klizalište na Sokolu, iako nije gradska tvrtka, daruje besplatno klizanje, kao i najam klizaljki, besplatan ulaz daje i Zoološki vrt u Osijek i besplatno kupanje na Gradskim bazenima .

Odgovori