Operacija Brđani ’91 

Domovinski rat Nove obavijesti Obljetnice Vijesti

Operacija Brđani ’91  bila je hrvatska vojna oslobodilačka akcija  Hrvatske vojske na području Banovine u Domovinskom ratu, o kojoj se puno ne priča.

Svakako što se mora naglasiti da u to vrijeme, kolovoz 1991., Hrvatska vojska bila je slabo naoružana, ali s vrlo velikim srcem.

Radi se o napadnoj operaciji na sisačkom području u kojoj su sudjelovali pripadnici 2. bojne  “Banijska oluja 2 “A” brigade ZNG-a, uz dragovoljce 57. bojne „Marijan Celjak“ i pripadnike MUP-a. Ono što je Hrvatskoj vojsci podizalo moral, to je bila želja za svojom domovinom, pa tako i njenom obranom i vračanjem otetog područja. S druge strane, agresor je u njegovom otimanju područja držala ideja o “Velikoj Srbiji” i ratnim plijenom protjeranih nesrpskih građana RH.

Hrvatske su snage imale namjeru da spriječe daljnje nadiranje neprijateljskih velikosrpskih snaga te deblokirati i osloboditi komunikaciju Sisak – Sunja. Napad se zbio u vrijeme kad su hrvatske snage bile u stalnoj defenzivi i hrvatska sela su redom padala pod osvajače, a njihove hrvatske stanovnike velikosrpski osvajači su nesmiljeno ubijali. Cijela Banovina je gorila od osvajačke paljbe.

Zadaću za djelovanje na glavnom udarnom pravcu dobila je satnija 2/2 “A” brigade ZNG-a, pri tome da unište neprijateljske položaje i barikade na cesti prema Sunji.

Krenuli su iz Komareva oko polnoći, okolnim putevima preko Madžara, Letovanaca, Čakala, Trnjana te izašli na cestu Brđani Kosa gdje su oslobađali hrvatska sela. Izašavši na cestu morali su pričekati ostale snage. Pristizanjem pojačanja mogli su se upustiti u smjelu akciju daljnjeg oslobađanja. Čekanje pojačanja predstavljalo im je kratki predah pred daljnje akcije. Nakon što je stiglo, pošli su ka Sunji. Žestoke su borbe izbile kod Brđana Ceste. Od položaja na pruzi željezničke postaje Sunja, velikosrpski su agresori napali ih brzometnom paljbom pri čemu su smjesta poginula petorica boraca, a 17-ero je bilo lakše i teže ranjeno. Zatim je uslijedila obostrana pucnjava koja je potrajala oko četrdesetak minuta. Ujutro se je spustila jutarnja sumaglica što je omogućilo hrvatskim osloboditeljima živi se izvući iz vrlo nepovoljna položaja na otvorenoj cesti gdje su bili izloženi neprijateljskoj paljbi.

Na hrvatskoj je strani poginulo pet hrvatskih gardista 2. bojne 2. Gardijske brigade Gromovi: Ivica Hrnčević, Ivan Devčić, Osman Muratagić, Žan Marot i Alen Glavan, a 17 ih je ranjeno.

Spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima nalazi se u sunjskom naselju Brđani Cesta.

Povodom 32. obljetnice napadne vojne operacije u kojoj je smrtno stradalo 5 pripadnika 2 bojne 2 A brigade, u organizaciji URV 2. GBR Gromovi Sisačko-moslavačke županije, ispred Spomen obilježja u mjestu Brođan cesti i ispred spomen-obilježja koji se nalazi na željezničkoj postaji u Sunji, položili su vijence i zapalili svijeće u znak sjećanja na poginule suborce.

Odgovori