OIBLJEŽENA 32. OBLJETNICA OSAM POGINULIH PRIPADNIKA 108. BRIGADE

Domovinski rat Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice Vijesti

Na trideset drugu godinu, od tragične noći kada se prevrnuo čamac pun hrvatskih branitelja na rijeci Savi kod “Velike krivine”, zajednica se okupila kako bi odala počast i sjećanje na one koji su izgubili svoje živote te kobne noći 5. na 6. travnja 1992. godine.

U tišini koja je obavijala spomen obilježje između Migalovaca i Zbjega, prisutni su se prisjetili hrabrosti i žrtve Anđelka Baraća, Davora Bernardića, Dražena Bukvića, Marka Jelinića, Zvonimira Kvesića, Gojka Lauca, Zorana Seferovića i Ilije Jozića.

Vjeran Štiglić, jedini preživjeli iz tog nesretnog čamca, u znak sjećanja bacio je vijenac u hladnu vodu rijeke Save. Ovaj čin simbolizira ne samo gubitak, već i trajno sjećanje na one koji su svoje živote položili boreći se za slobodu.

@drazenjurmanovic

𝗔𝗥𝗛𝗜𝗩𝗦𝗞𝗜 𝗦𝗡𝗜𝗠𝗔𝗞 𝗜𝗭 𝟮𝟬𝟭𝟵.𝗴. 🇭🇷️ (𝟬𝟲.𝟬𝟰.𝟭𝟵𝟵𝟮. – 𝟬𝟲.𝟬𝟰.𝟮𝟬𝟮𝟰.) 🇭🇷 Snimljeno uz rijeku Savu kod “Velike krivine”, mjestu stradanja hrvatskih vitezova 108. brigade ZNG RH 🇭🇷️ O nemilom događaju i stradanju sedmorice hrvatskih vitezova svjedoči VJERAN ŠTIGLIĆ, jedini preživjeli iz potopljenog čamca 🇭🇷 108. brigada ZNG RH Slavonski Brod 🇭🇷️ Toga dana su u hladnoj i brzoj rijeci Savi smrtno stradaili: Anđelko Barać, Davor Bernardić, Dražen Bukvić, Marko Jelinić, Zvonimir Kvesić, Gojko Lauc i Zoran Seferović 😢 Tijelo Gojka Lauca nikad nije pronađeno 😢 U ovoj tragediji uz sedmoricu hrvatskih vitezova, smrtno je stradao i Ilija Jozić koji je upravljao čamcem! 😢 Bitno je napomenuti kako je Vjeran Štiglić unatoč ovoj strašnoj tragediji koju je preživio, nakon rasformiranja 108. brigade ZNG RH krajem 1992.g. svoj ratni put nastavio kao pripadnik Specijalne jedinice policije “Šimini Anđeli Pakla” sve do konačnog oslobođenja Domovine! 🇭🇷 𝗩𝗶𝗱𝗲𝗼 𝘀𝗻𝗶𝗺𝗶𝗼: Vlatko Krznarić, 06.04.2019.g.

♬ original sound – Dražen Jurmanović

Trideset dvije godine kasnije: Sjećanje na Hrvatske vitezove

Na današnji dan prije trideset dvije godine, grupa hrvatskih branitelja krenula je preko rijeke Save kako bi se pridružila borbi za Bosansku Posavinu. Noć je bila mračna, a voda hladna i nemirna. Njihova misija bila je jasna, ali sudbina je imala druge planove. Čamac se prevrnuo, a osam hrabrih života ugašeno je u trenu.

Danas, na mjestu gdje se dogodila tragedija, stoji spomen obilježje. To je mjesto tišine, razmišljanja i sjećanja. Mjesto gdje se povijest i sadašnjost susreću u spomen na one koji su svoje sutra dali za bolje danas.

Vjeran Štiglić, čovjek koji je preživio i nosi sjećanja na svoje suborce, stoji pored rijeke Save. Njegov pogled pada na vijenac koji polako pluta niz rijeku, odajući počast i zahvalnost onima koji su otišli.

Ova godišnjica služi kao podsjetnik na cijenu slobode i mira. Podsjetnik na to da se hrabrost i žrtva nikada ne smiju zaboraviti. Danas, dok stojimo ovdje u spomen na hrvatske vitezove, prisjećamo se njihove žrtve i zahvaljujemo im na slobodi koju uživamo.

Neka im je vječna slava i hvala. Počivali u miru Božjem.

Foto: Udruga 108. brigade ZNG RH

Odgovori