Obilježena 32. obljetnica privremene okupacije Laslova

Domovinski rat Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice Vijesti

U sjećanje na taj dan u Laslovu su danas položeni vijenci i zapaljene svijeće na grobovima poginulih i umrlih branitelja te kod spomen obilježja u parku branitelja.

Obrana Laslova od velikosrpske agresije do 24. studenog 1991. godine, trajala je 152 dana, kada su se preostali branitelji i civili probili iz okruženja, u kojem su se nalazili prethodnih dana, nakon okupacije Vukovara. U obrani Laslova poginulo je 48 branitelja i civila, a 6 ih se vode kao nestali.

U spomen na 48 poginulih branitelja i mještana Laslova, uz obitelji poginulih i nestalih branitelja vijence su položili potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, zajednički vijenac položili su načelnik Policijske uprave Osječko baranjske Ladislav Bece i zamjenik zapovjednika Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan” Hrvatske kopnene vojske u Osijeku brigadir Dražen Batrnek, generalni konzul Mađarske u Osijeku Janoš Magdo, saborski zastupnik Mađarske nacionalne manjine Robert Jankovics i njegov zamjenik Oliver Matijević, Ivana Bagarić, predsjednica skupštine OBŽ-a, izaslanik grada Osijeka, Jurica Tolj, načelnica općine Ernestinovo Marijana Junušić s izaslanicima, izaslanstvo KUBIS OBŽ-a, izaslanstvo UDVDR-a klub Laslovo, izaslanici UDVRD-a Koprivničke županije, izaslanstvo veterana 69. tenkovske pukovnije iz Mađarske, izaslanstvo Zajednice povratnika OBŽ-a, izaslanici općine Tordinci, Osnovna škola Laslovo, učenici, nastavnici s ravnateljicom Silvijom Bocka, te ostale udruge, branitelji, i mještani.

DSC_2787

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved iskazao je zahvalu na dostojanstvenom organiziranju i komemoriranju žrtava. „Iako su prošle 32 godine, sjećanja ne blijede. Danas, 32 godine poslije, evo nas u našem Laslovu. Laslovu koje je krvarilo za domovinu, ali je danas obnovljeno i ima perspektivu. Ovdje se posebno ocrtava zajedništvo hrvatskog i mađarskog naroda, na što smo posebno ponosni“, rekao je ministar.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved naglasio je, da je žrtva hrvatskih branitelja temelj samostalne i suverene Republike Hrvatske. „Da nije bilo hrabrosti i žrtve hrvatskih branitelja ne bismo danas mogli ostvariti sve ciljeve koje smo ostvarili. Hrvatska je danas snažna i sigurna zemlja. Još uvijek nam je prebolna otvorena rana nepoznatih sudbina naših nestalih i potraga za nestalima je prioritet svih prioriteta naše Vlade. Nikada ih nećemo prestati tražiti. U tom procesu traganja važno je naglasiti izvrsnu međuresornu suradnju Ministarstva hrvatskih branitelja s MUP-om i MORH-om“.

U kolektivnoj svijesti našega naroda Laslovo je itekako prisutno, jer su ga u zajedništvu branili hrvatski i mađarski narod, koji i danas ovdje žive. Vjerujem da će i buduće generacije na isti način iskazivati zahvalu i poštovanje, jer to je temelj slobode u kojoj živimo, poručio je ministar Medved.

Predsjednica Županijske skupštine Ivana Bagarić svoju zahvalu poginulim braniteljima i civilima je opisala riječima;  Izrazita mi je čast što mogu u ime Osječko-baranjske županije i osobno iskazati počast poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama u Laslovu. Veliki je to događaj za mještane, ali i naše županije i RH. Svi smo svjesni koja je žrtva ovdje podnesena, da je 48 branitelja i civila izgubilo svoje živote. Svi u zajedništvu moramo voditi brigu da se konačno razriješi i sudbina nestalih. Važno je da se istina prenosi na mlade, da sada svi u miru radimo za dobrobit i ostanak mladih jer ovdje smo upravo zbog njih, a i sve žrtve su podnesene zbog njih 

Saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine Robert Jankovics rekao je da se svake godine u Laslovu treba prisjetiti enormne žrtve, koju je i mađarska zajednica, koja je ovdje živjela, podnijela za slobodnu i neovisnu Hrvatsku.

Zadnjih godinu dana počeli smo vraćati taj dug prema Laslovu, jer se sredstvima državnog proračuna ovdje gradi Dom hrvatskih branitelja, koji bi trebao biti otvoren u srpnju iduće godine, a objavljena je i knjiga tadašnjeg zapovjednika obrane mjesta Ladislava Kočiša “Laslovo 152”, koja, za buduće generacije, pokazuje što se dogodilo u Laslovu i kako je to izgledalo”, istaknuo je Jankovics.

Odgovori