Obilježena 32. obljetnica 111. brigade ZNG RH Rijeka

Domovinski rat Nove obavijesti Obljetnice Vijesti

U povodu 32. obljetnice osnutka 111. brigade HV-adelegacije Primorsko-goranske županije i Grada RijekeKlub Zapovjedništva 111. brigade ZNG-aUdruga 111. brigade „Zmajevi“ te brojne udruge proizašle iz Domovinskog rata, položile su vijence na spomen-obilježja u Rijeci u spomen na pale branitelje.

Nakon odavanja počasti polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, u katedrali Sv. Vida održana je sveta misa zadušnica za poginule branitelje.

111. brigada Zbora narodne garde, odnosno Hrvatske vojske, utemeljena je 2. srpnja 1991. godine. Brigada je okupljala pripadnike s područja Gorskog kotara, Hrvatskog primorja i dijela Istre. Prva je i najveća postrojba ZNG (kasnije HV) osnovana na području Operativne zone Rijeka. Na impresivnom i iznimno teškom ratnom putu, mnogi su pripadnici postrojbe položili svoje živote za oslobođenje ratom zahvaćenih krajeva Republike Hrvatske i uspostavu mira.

U sastavu 111. brigade borilo se devet tisuća bojovnika. U bojnim djelovanjima smrtno su stradala pedeset i tri pripadnika, a ranjena su 282. Brigada je za iskazano junaštvo njezinih pripadnika u Domovinskom ratu odlikovana Redom Nikole Šubića Zrinskog. 

Odgovori