Obilježena 32. godišnjica prve velike razmjene ratnih zarobljenika u Lipovcu

Domovinski rat Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice Vijesti

Danas je u Lipovcu svečano obilježena 32. godišnjica prve velike razmjene ratnih zarobljenika.

Na današnji dan 1992. godine, održana je povijesna razmjena ratnih zarobljenika po načelu “Svi za sve”. Po službenim podacima tada je razmijenjeno 288 hrvatskih branitelja zatočenih u srpskim koncentracijskim logorima.

Danas, u Parku Mladosti u Lipovcu, okupili su se obitelji, suborci i dužnosnici te odali počast onima koji su dali najviše za našu domovinu. Poginuli, nestali i umrli – njihova žrtva nikada ne smije biti zaboravljena.

Teški trenuci i neopisivi osjećaji

Kroz srpske koncentracijske logore prošlo je 7.800 zatočenih branitelja i civila iako neki podatci govore o puno većem broju. Oko 300-tinjak zarobljenika je podleglo torturi, ubijeni su ili umrli od batina. Preživjeli logoraši i danas osjećaju posljedice tih strašnih mučenja.

Preživjeli logoraši prisjetili su se tih teških trenutaka. Bilo je svakodnevnog psihičkog i fizičkog maltretiranja, zlostavljanja, izgladnjivanja i smrzavanja. Prijetnje da nikada nećemo doći u Hrvatsku bili su stalno prisutne. No, kada smo napokon stigli ovdje, osjetili smo toplinu i ljubav onih koji su nas dočekali. Topli zagrljaji naših najmilijih bili su nešto što smo dugo čekali.

Ante Špar, preživjeli logoraš i pripadnik 204. vukovarske brigade, istaknuo je: “U tom trenutku osjećaji su bili neopisivi. Prvo je bila radost što smo izašli na slobodu nakon 6 mjeseci različitih psiho-fizičkih tortura. No istovremeno, osjećali smo žaljenje za svim onim dečkima koji su ostali.”

Damir Makovec, također preživjeli logoraš i dopredsjednik Hrvatskog društva logoraša, dodao je: “Ovo je danas važan trenutak za nas. Sjećamo se svih onih koji su prošli kroz iste strahote. Njihova hrabrost i žrtva ne smiju biti zaboravljene.

Današnje okupljanje u Lipovcu podsjeća nas na važnost sjećanja na prošlost i poštovanja prema onima koji su pretrpjeli neizrecive patnje. Neka njihova priča bude vječno upisana u našu povijest i neka nas potiče na zajedništvo i solidarnost. I poruka Vladi da se njihova patnja

Odgovori