Ministar Davor Božinović otvorio međunarodnu konferenciju “Dani kriznog upravljanja”

Nove obavijesti Obilježavanja Vijesti

Danas su u Tuheljskim Toplicama, Terme Tuhelj, započeli “Dani kriznog upravljanja”, međunarodna konferencija koja okuplja vodeće stručnjake i znanstvenike iz područja kriznog upravljanja na nacionalnoj, regionalnoj i međunarodnoj razini. Ministar unutarnjih poslova, dr. sc. Davor Božinović, svečano je otvorio konferenciju u ime Vlade Republike Hrvatske.

U svom govoru, ministar Božinović istaknuo je važnost suočavanja s klimatskim promjenama koje su dotaknule svaki kutak planeta Zemlje na dosad neviđen način. Poplave, požari i potresi u mnogim zemljama diljem svijeta ukazuju na izazovnije vrijeme nego ikad prije, zahtijevajući nove modele upravljanja krizama i veću simbiozu znanstvenog, gospodarskog i javnog sektora u prevenciji i djelovanju.

Ministar je najavio donošenje novog Zakona o sustavu civilne zaštite s ciljem poboljšanja organizacije, uloge i pozicioniranja sustava civilne zaštite u Republici Hrvatskoj i međunarodnoj zajednici. Također, istaknuo je važnost projekata civilne zaštite, čija je ukupna vrijednost skoro 600 milijuna eura europskih bespovratnih sredstava.

Glavne teme ovogodišnje konferencije obuhvaćaju klimatske promjene, održivost, sigurnost i zaštitu, međunarodnu i europsku sigurnost, komunikaciju i tehnologiju u kriznom komuniciranju te analize kriznih situacija kroz studije slučaja.

Konferencija Dani kriznog upravljanja organizirana je s ciljem razmjene znanja, iskustava i najboljih praksi među znanstvenicima, stručnjacima, organizacijama i dionicima koji su uključeni u upravljanje kriznim situacijama. 

U sklopu ovogodišnje konferencije provedena je i kampanja „Usvoji znanja da šteta bude manja“, kojom prilikom su učenicima osnovnih škola s područja Krapinsko-zagorske županije i zainteresiranim posjetiteljima prezentirani oprema i vozila operativnih snaga sustava civilne zaštite te edukativni modeli potresa, poplava i erozije tla, a najviše interesa izazvao je simulator potresa. Posjetitelji su imali priliku upoznati se s načinom rada s potražnim psima, mogućnostima daljinski upravljanog stroja za gašenje i dekontaminaciju, zapovjedno-komunikacijskog kontejnera, amfibije, quad vozila, dronova, opreme za traganje i spašavanje iz ruševina i vode.

U ime Veleučilišta Velike Gorice dodijeljene su zahvalnice za izniman doprinos u realizaciji konferencije Ministarstvu unutarnjih poslova, Ravnateljstvu civilne zaštite te ostalim dugogodišnjim partnerima

Izvor i foto: MUP

Odgovori