Obilježena 31. godišnjica ustrojavanja 2. gbr “Grom” .

Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice
    Udruga ratnih veterana 2.gardijske brigade Gromovi obilježili su danas   31. godišnjicu ustrojavanja 2. Gbr Hv-a. Ove godine, proslava se održava u Petrinji i to dvodnevnim programom.

 

Prvi dan obilježavanja započelo je 12. svibnja kada je gradonačelnica Petrinje Magdalene Komes primila u službeni posjet umirovljenog pukovnika i predsjednika Udruge ratnih veterana 2. Gbr „Grom“ Ivana Kupeca i ostale članove te iste udruge . Nakon prijeme  svi okupljeni posjetili su nastavni objekt Vojarne „Pukovnik Predrag Matanović“ gdje su posjetili Spomen sobu Gromova te su se upisali u knjigu dojmova. Upoznali su se s zapovjednicima Gromova i njihovim aktivnostima, obišli su kapelicu Svetog Ilije gdje su upalili svijeće za sve poginule Gromove, a molitvu je predvodio don Branko Čagelj. Nakon toga, upoznali su se s novim dostignućima vojne tehnike te su obišli simulator za BOV Patria I SATTS.

 

Drugi dan obilježavanja započelo je sljedeći dan 13. svibnja Mimohodom hrvatskih branitelja do Spomenika pukovniku Predragu Matanoviću i suborcima na Senjaku gdje su položeni vijenci i upaljene svijeće. Nakon toga se proslava seli u Vojarnu “Pukovnik Predrag Matanović”, uz postroj pripadnika Gromova, pročitano je 208 imena poginulih Gromova, kao što je pročitana Povjesnica ove brigade. Potom su Gromovi položili svoju prisegu gdje je predsjednik podijelio zelene beretke, zatim od 13 sati na Trgu hrvatskih branitelja za sve građane Petrinje organiziran je zajednički ručak te podjela vojničkog graha.

Uz Predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH pri polaganju vijenca bili su načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić, zapovjednik GMBR HKoV brigadni general Dražen Ressler, zapovjednik 2. mehanizirane bojne „Gromovi“ bojnik Vlatko Klarić te savjetnik Predsjednika Republike za obranu i nacionalnu sigurnost dr. sc. Dragan Lozančić i posebni savjetnik Predsjednika Republike za veterane domovinskog rata Marijan Mareković.

U prigodnom govoru predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović rekao je „Vaši prethodnici prvo su obranili, a onda oslobodili zemlju s vrlo ograničenim količinama oružja“, rekao je predsjednik Milanović dodavši kako Hrvatska vojska tada nije imala pomoć izvana već da je Hrvatska obranjena vlastitim snagama, herojstvom, domišljatošću, lukavstvom i hrabrošću prethodnika „Gromova“ i svih ostalih diljem Hrvatske. „Hrvatsku nije oslobodila međunarodna koalicija. Hrvatsku su isključivo oslobodile hrvatske snage oslonjene isključivo na vlastite sposobnosti – hrvatski sinovi i kćeri i naša braća iz Bosne i Hercegovine – zajedničkim snagama. Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu nisu deblokirali američki i britanski avioni nego Hrvatska vojska, hrvatske brigade. Ne savezničke bombe nego Hrvatska vojska na ulazu u Banja Luku. Tek tada Sarajevo je deblokirano i započeli su pregovori oko Daytonskog sporazuma. To su jako važne stvari. Svjedoka je još jako puno, neće se to lako zaboraviti“, rekao je predsjednik Milanović.

Hrvatskim vojnicima poručio je da je njihova zadaća isključivo obrana Hrvatske. „Sve što radimo, uz svu lojalnost i korektnost koju možemo, trebamo i hoćemo pokazati prema svojim saveznicima, radimo prije svega u interesu Hrvatske. Mali narodi ne mogu voditi velike bitke. Kada se veliki tuku, mali se odmaknu i gledaju svoje interese. Mi nemamo tisuće tenkova, nećemo ih imati i ne trebaju nam. Ono što imamo, time moramo pametno, odgovorno i lukavo gospodariti“, zaključio je svoje obraćanje Predsjednik Republike na svečanosti održanoj u vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“ u Petrinji.

U toku  Domovinskog rata poginulo je 208  pripadnika Gromova, a 1400 njih je bilo ranjeno

 


 
Foto: predsjednik.hr

Odgovori