U Osijeku obilježen 14. svibnj – Hrvatski dan šećerne bolesti.

Nove obavijesti Vijesti

U organizaciji Društva za zaštitu od dijabetesa Osijek, Regionalnog centra za dijabetes (RCD) i Klinike za unutarnje bolesti Klinickog bolničko centra Osijek, uvažavajući činjenicu i podržavajući odluku Hrvatskog Sabora koji je na svojoj 10. Sjednici održanoj 9. ožujka 2022. proglasio dan 14.svibanj – Hrvatskim danom šećerne bolesti, odlučili su prigodno obilježiti, po prvi puta u povijesti Hrvatske, Dan osoba sa šećernom bolešću, o kojima društvo skrbi.

Inače, u svijetu se obilježava 14. studeni, Svjetski dan šećerne bolesti.

Ispred KBC Osijek doc. dr. sc. Silvija Canecki-Varžić, dr. med, opisala je kako se simptomi šećerne bolesti u ranijoj fazi mogu prepoznati, te njene posljedice :” To je nekako najčešće pitanje koje se postavlja, koji su simptomi i znaci šećerne bolesti. Rekli bi da su to klasični znaci, gubitak na tjelesnoj težini, žeđanje i suhoća usta, sporo cijeljenje rana i infekcije, učešćalo mokrenje, jedan pojačan osjećaj umora, ili neki od znakova komplikacija: smetnje sa vidom, osjećaj žarenja i trnci u stopalima, no međutim ono što je uvijek iznova važno naglasiti je da danas definitivno pristup jest takav da ne želimo čekati ove znakove, nego želimo bolest otkriti u onom asimptomaskom periodu kada pretpostavljamo da još nije došlo do razvitka komplikacija, i kada je u biti upravo važno pravovremeno započeti liječenje i odgoditi ili u najpovokjnijem slučaju, prevenirati razvitak komplikacije. “

Predsjednik Društva za zaštitu od dijabetesa Ivan Klanac, dip.ing. je prije svega pozdravio sve sugrađane Osijeka koji su se odazvali na ovu akciju, preventive kontrole mjerenja šećera u krvi i same prevencije šećerne bolesti.

Obilježavanju Hrvatskim danom šećerne bolesti prisustvovao je i dogradonačelnik grada Osijeka Dragan Vulin, te je rekao :” Prvi Hrvatski dan šećerne bolesti obilježava se u Osijeku, kažu da je to jedna od opasne bolesti zato što ne boli i iz drugog razloga što veliki broj u Hrvatskoj boluje od te bolesti, procjenjuje se oko pola milijuna Hrvata nosi se sa tim oblikom bolesti.” Vulin je zahvalio i Hrvatskom Saboru što je prihvatio da se ovaj današnji dan(14. svibanj) obilježava kao Hrvatski dan šećerne bolesti. Zahvalio je i organizatorima što su obilježili ovaj prvi Hrvatski dan ujedno i akciju mjerenja šećera u krvi, koja se ujedno potiče, preventivno rano otkrivanje dijabetesa i tako spriječiti komplikacije.

Na kraju je pzvao sve građane grada Osijeka da dođu na Trg slobode, da se preventivno testiraju i izmjere količinu šećera u krvi, “jer ako ste slučajno oboljeli, može se pravodobno reagirati i tako spriječiti teže posljedice, a svakako i kvalitetu života.”

Nakon prigodnih riječi, uz dogradonačelnika, organizatore, medicinsko i volontere, pušteni su plavi baloni.

Odgovori