Obilježena 30.-ta godina od smrti heroja Domovinskog rata Andrije Andabaka 

Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice Vijesti

Danas u Nuštru obilježena je 30. godina od smrti heroja Domovinskog rata, Andrije Andabaka, koji je po zapisima, uništio preko 30. oklopnih vozila JNA i pobunjenih Srba.

Počasni vod uoči svečanog polaganja vijenaca na grobu Andrije Andabaka u Nuštru

Andrija Andabak se u lipnju 1991. godine dragovoljno prijavljuje u 109. Vinkovačku brigadu, gdje i započinje svoje protuoklopno vojno djelovanje prvim pogotkom već 28. rujna 1991. 10. travnja 1992. godine uništava 31. oklop, M-55, a do pogibije i svoj posljednji oklop T-84. Priznato mu je uništenje ili onesposobljavanje ukupno 32 oklopa, od čega 30 tenkova (14. T-84 16. M-55 1 BVP i 1 transporter). Poginuo je 7. srpnja 1992. u Posavini i pokopan je u Nuštru. Posmrtno je odlikovan činom bojnik, a naknadno i pukovnik, te je obitelji poginulog dana 19. prosinca 1995. godine uručen Red kneza Domagoja s ogrlicom, a prethodno Red Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana i Spomenica Domovinskog rata. Andrija Andabak u Domovinskome ratu poznat je bio kao osoba koja niti jednog trenutka nije razmišljala o sebi nego kako da svojim umijećem pridonese obrani Domovine. Bio je veliki znalac i vrsni operator. Sam je uništio 32 oklopna vozila u samo 8 mjeseci Domovinskog rata. Njegovim imenom, nazvano je priznanje koje Hrvatska vojska dodjeljuje za 3 ili više uništenih oklopnih vozila.

Dolazak predsjednika RH Zorana Milanovića u Nuštar, i pozdravljanje ispred groblja u Nuštru

Među brojnim delegacijama i izaslanstvima, počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odao je i gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava, ali i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović. Uslijedila je svečana akademija na kojoj je predsjednik Republike Hrvatske Andriju Andabaka posmrtno odlikovao Redom Nikole Šubića Zrinskog za junački čin u Domovinskom ratu. Odlikovanje je svečano uručeno sinu i supruzi Andrije Andabaka.

Gradonačelnik Grada Vukovara sa izaslanstvom ispred mjesnog groblja u Nuštru

Domovinski rat iznjedrio je brojne junake među kojima je i legendarni Andrija Andabak koji je u Domovinskom ratu uništio čak 32 oklopna vozila. Njegova hrabrost, srčanost i neustrašivi karakter dali su veliki doprinos u obrani domovine. Prisjećajući se ovakvih heroja ističe se činjenica da su ljudi poput Andrije Andabaka nedostatak današnje Hrvatske.“, dao je istaknuti gradonačelnik Penava.

Izrazivši zadovoljstvo što se uspomena na pukovnika Andriju Andabaka čuva pa taj hrabar i važan čovjek nije zaboravljen, predsjednik Milanović u prigodnom obraćanju rekao je kako je uspomena na njega danas vjerojatno življa nego što je bila prije dvadeset godina. „Nažalost, ja moram reći da moji sinovi ne znaju tko je Andabak. Ne znaju ni sinovi i kćeri mojih prijatelja. Na tome treba raditi jer smo to propustili napraviti iz straha, stida – u stvari ne znam zbog čega“, dodao je Predsjednik.

Obitelj pokojnog Andrije Andabaka primilo je odlikovanje Red Nikole Šubića Zrinskog

Gospođi Andabak predsjednik Milanović poručio je da može biti ponosna na svog supruga koji je poginuo u Bosanskoj Posavini. „Možete biti ponosni na to što je tamo radio jer nije išao ubijati, pljačkati i osvajati tuđe, nego je bio dio one velike priče o vojnicima, kojih je bilo jako malo. On je bio Odisej Hrvatske vojske, onaj lukavi lik kojeg protivnici cijene i mrze u isto vrijeme. Simpatičan, dosjetljiv, inteligentan, neuhvatljiv kao zagonetan osmjeh“, rekao je predsjednik Milanović za pukovnika Andabaka. 

Predsjednik Milanović također je rekao kako danas, trideset godina kasnije, još uvijek moramo objašnjavati i pravdati se drugima da „tamo nismo išli krasti, pljačkati i otimati, nego naprosto braniti ljudske živote i imovinu“. Zaključno, predsjednik Milanović istaknuo je kako danas znamo što je naše, da je Hrvatska otvorena i da u njoj ima mjesta za sve one koji su dobre vjere i koji poštuju naše zakone, ali da je to „Hrvatska koja je obranjena zahvaljujući Odisejima hrvatske povijesti kao što je bio Andrija Andabak“

Uoči obilježavanja pogibije pukovnika Andrije Andabaka u Nuštru, Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske u mjestu Ćelije je, povodom obilježavanja 31. obljetnice pada i progonstva mještana Ćelija, položio vijenac i odao počast žrtvama kod spomen obilježja 33 pogubljenih civila i branitelja.

Odgovori