Obilježena 30. obljetnica Primorsko-goranske županije

Nove obavijesti Obilježavanja Vijesti

„Korupcija je najveći problem u našoj zemlji. Što se tiče korupcije i javnog nepovjerenja u trošenje našeg novca, to je ključno pitanje, na njemu sve prolazi ili sve pada“- izjavio je predsjednik Republike Zoran Milanović  u Hotelu Kvarner u Opatiji, gdje je u petak 14. travnja sudjelovao na svečanoj akademiji povodom 30. obljetnice Primorsko-goranske županije čije je vodstvo istaknuo kao primjer dobre prakse upravljanja. 

S obzirom da se obilježavalo 30 godina od uspostave županije, predsjednik Milanović je ponovo govorio i o  teritorijalnom ustroju države. Općine i gradovi svoju fiskalnu snagu i kapacitet jačaju, ona raste po raznim kriterijima, raste i zbog općeg blagostanja u državi, zbog većeg prenošenja ovlasti, zbog određene stope i ritma decentralizacije koju Hrvatska ima i koja može do određene mjere ići. Međutim, u jednom trenutku decentralizacija mora i stati jer Hrvatska je mala država s vrlo malo stanovnika, rekao je. 

Podsjećajući kako Hrvatska ima 20 županija i Grad Zagreb, predsjednik Milanović je pojasnio kako su i županije dobile vjetar u leđa s europskim sredstvima koja treba koristiti nemilice, kako je rekao, “maksimalno, koliko je moguće jer to je po meni smisao ulaska u Europsku uniju”. “Učiti od njih o onome u čemu su bolji od nas i istovremeno shvatiti u čemu smo mi bolji od drugih – to je za mene sva filozofija života u Europskoj uniji. Želim vam puno uspjeha u izvlačenju europskih sredstava jer to je naš novac i svaki euro koji ostane u nekom međuprostoru je propuštena šansa“, poručio je Predsjednik.

U svim našim odlukama, podizanje standarda i kvalitete života u svakom kutku naše županije, bila nam je prva misao i glavna zadaća. U svojih 30 godina Županija je iznjedrila na stotine projekata – kapitalnih, malih, europskih, zajedničkih, posebnih… Svaki projekt iz svakog od županijskih resora jednako nam je važan. Radili smo i gradili jako puno, a jednakim tempom gradit ćemo i dalje, pručio je župan Zlatko Komadina

Svečanoj akademiji nazočila je i dekanica Veleučilišta PAR doc.dr.sc. Gordana Nikolić.  Nastavljamo graditi odlične odnose, kazala je dekanica uputivši čestitke povodom 30. obljetnice  Primorsko-goranske županije,  naglasivši izvrsnu dosadašnju suradnju. I Veleučilište PAR je dio tog zamašnjaka koji doprinosi uspjehu, razvoju i promociji naše Županije, zaključila je dekanica Nikolić.

Osim predsjednika Milanovića na svečanoj sjednici obratio se i župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, koji je zajedno s predsjednikom skupštine Primorsko-goranske županije Markom Borasom Mandićem dobitnicima uručio županijske godišnje nagrade za 2022. godinu kao i nagradu Primorsko-goranske županije za životno djelo.

Dobitnici nagrade za životno djelo su Ivan Janeš i Ivo Usmiani dok su godišnje nagrade dodijeljene Boćarskom klubu „Sv. Jakov“ Jadranovo, Katedri Čakavskog sabora Grobnišćine i Robertu Mohoviću. U ime svih laureata zahvalio je gospodin Ivan Janeš rekavši kako je čast i ponos svake osobe služiti svom kraju i zajednici, a svaki od dobitnika uložio je rad, ljubav, znanje, energiju i puno odricanja u ono što radi dok je ključna i podrška suradnika i prijatelja. Izrazivši zahvalnost na priznanju, istaknuo je da nagradu Županije prima kao treći goranin i prvi iz čabarskog kraja.

Uoči svečane akademije, županijsko izaslanstvo pred Središnjim križem na groblju Drenova položilo je vijenac u spomen na sve preminule građane i poginule branitelje s područja Primorsko-goranske županije.

Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić

(predsjednik RH, Pgz.hr) .

Odgovori