Obilježen Dan hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije i 31. obljetnica oslobođenja slavonskobrodske vojarne

Domovinski rat Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice Vijesti

Polaganjem vijenaca kod spomenika poginulim braniteljima, svečanom akademijom te otkrivanjem spomen-ploče pripadnicima Prve gardijske brigade “Tigrovi” poginulim na novogradiškom bojištu u Slavonskom Brodu i Novom Varošu obilježen je Dan hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije. Kao i svake godine, obilježavanje je upriličeno u znak sjećanja na akciju u kojoj je 16. rujna 1991. oslobođena brodska vojarna.  Branitelji s područja Brodsko-posavske županije za vrijeme Domovinskog rata sudjelovali su u vojnim operacijama na ratištima diljem Republike Hrvatske pri čemu je svoje živote izgubilo čak 768 branitelja.

U prigodnom govoru župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić, rekao je :

U ovakvim prigodama uvijek se miješaju osjećaji tuge, ali i ponosa i sreće. Tuge zbog svih poginulih branitelja koji više nisu s nama, a ponosa što smo imali takve ljude koji su u takvom trenutku dali sve, pa i svoje živote za svoju domovinu Hrvatsku. Sretni smo zbog djece koja su danas došla iskazati počast poginulim hrvatskim braniteljima i čiji se osmijesi mogu nastaviti širiti slobodnom domovinom

župan Danijel Marušić

U nastavku prigodnih govora uoči svečane akademije, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, predsjednik Županijske skupštine Pero Kovačević rekao je :

Danas živimo u sigurnoj Hrvatskoj. S iznimnim ponosnom sjećamo se pobjede u Domovinskom ratu i nikada nećemo zaboraviti žrtve hrvatskih branitelja i civilnih stradalnika. Domovinski rat nedjeljiv je dio naše povijesti i identiteta Brodsko-posavske županije gdje se vodila odlučujuća vojno-redarstvena operacija Bljesak, koja je naznačila i kraj velikosrpske agresije.

Predsjednik Županijske skupštine Pero Ćosić

Na obilježavanju je sudjelovao i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, koji je istaknuo kako je riječ o velikom danu koji sve nas podsjeća na žrtvu koju smo kao narod i društvo podnijeli.

Ministar je naglasio da stalno moramo ponavljati istinu o braniteljima, iskazivati zahvalu ljudima koji su nas zadužili, biti im uvijek dostupni te uspostavljati takav odnos u društvu gdje su hrvatski branitelji prepoznati kao najsnažniji temelj samostalne i suverene Hrvatske. On je dodao da je jedinstvo hrvatskih branitelja bilo i ostalo njihova najveća snaga i najsnažnije oružje. – I ovom prilikom pozivam sve hrvatske branitelje da budemo jedinstveni oko naših ključnih ciljeva, a to je graditi našu zemlju da bude još bolja. Puno toga smo učinili. Što je najvažnije, obranili smo se i oslobodili svoju zemlju. Danas je zajedno gradimo s jednakim entuzijazmom kao što smo je branili.

Povodom Dana hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije, gradonačelnik Mirko Duspara, zamjenica gradonačelnika Marina Martić Puača i predsjednik Gradskog vijeća Stribor Valenta, položili su vijenac i zapalili svijeću ispred spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu Stjepana Miletića kako bi odali počast svim poginulim i nestalim braniteljima.

Odgovori