Danas u Zagrebu otvorena izložba Miloša Cvetkovića” Sloboda do temelja” – fotografije jugoslavenskih vojnika u okupiranom Vukovaru

Nove obavijesti Vijesti

U Zgrebu je danas započela premijera izložbe fotografija pod nazivom „Sloboda do temelja“, kao i promocija istoimene knjige užičkog fotoreportera Miloša Cvetkovića-Cveleta koja govori o stradanju grada Vukovara, a koja je objavljena ove jeseni u Beogradu u izdanju foruma ZFD-a. Knjiga sadrži šezdesetak fotografija koje je Cvetković kao fotograf opozicijske Borbe od proljeća 1991. do pada Vukovara snimio u samom gradu i njegovoj okolici.

Izložba i knjiga su priča o Vukovaru, gradu koji je pretrpio razaranje nezapamćeno još od Drugog svjetskog rata, a koji je i danas zamrznut u svojoj traumi kao živi memorijal. Samo su mrtvi vidjeli kraj rata.

Miloš Cvetković – fotomonografija
Foto: Miloš Cvetković

 Imao sam sreće što sam radio u Borbi koja je bila nezavisna, slično Feralu. Išao sam na teren i prije sukoba, obilazeći mešana sela, dok se zlo još samo osećalo u zraku i polako ključalo. Snimao sam dečake na odsluženju vojnog roka, rezerviste odvedene s posla ili od kuće, natpise “Welcome to Yugoslavia”, topovske baterije i višecevne bacače raketa. Kada sam ušao u Vukovar, jedini moj zaključak je bio da tuku zato da sruše što više, bez nekog drugog cilja. Kao fotografa uvek me zanimalo ono što je iza scene, što nije vidljivo. I tako nađem tu privatnu kafanu, u kojoj su se sakupljali policajci i vojska, i vidim da gazda priča kako će da dođu ukrajinske striptizete. Poneo sam fotoaparat i… Ta scena sve govori, deluje kao da je neko doneo lutku – mnogi su me u neverici pitali da li je to živa osoba. Takvi su bili prizori u Sajgonu za Vijetnamskog rata. Fotografija šalje mnogoznačnu poruku, može da je tumači kako ko hoće. Mnoge kolege su mi rekle – “Cvele, voleo bih da sam ja autor ove fotografije”

Miloš Cvetković- izjava za Novosti

Na promociji će govoriti urednik knjige Slaven Rašković i novinar Boris Pavelić, dok će autor Cvetković javiti video izjavom.

Izložba fotografija koje dokumentiraju rat u Vukovaru 1991. godine bila je postavljena u Beogradu te prije dva tjedna u Šibeniku, u okviru festivala FALIŠ. Izložba predstavlja izbor Cvetkovićevih fotografija objavljenih u njegovoj fotomonografiji “Sloboda do temelja” (2021., Forum ZFD)

Fotomonografija i izložba pokazuju crno-bijele fotografije koje je Cvetković snimio kao fotoreporter lista ”Borba”, prateći jedinice Jugoslavenske narodne armije, teritorijalne obrane i srpskih dobrovoljaca u jesen 1991. godine u okolini i u samom Vukovaru. Fotografije dokumentiraju srušene zgrade u gradu, leševe na ulicama i među ruševinama, pripadnike JNA i teritorijalaca tokom borbi, kolone civila, kao i hrvatske zarobljenike nakon što je JNA ušla u grad na obali Dunava 18. novembra 1991. godine. 

Pitanje koje si postavljam, da li će Cvetković svojim fotografijama i pričama u Zagrebu prikazati gdje su tisuće nestalih hrvatskih branitelja i civila koje su u nepoznato odveli srpski teritorijalci, JNA i dobrovoljci iz Srbije ?

Da li je ova izložba, koja se prikazuje u glavnom gradu Republike Hrvatske znak kako je “neprijatelju” sve dozvoljeno .. ili je to samo umjetnost ?

Odgovori