Obilježen Dan branitelja Zagrebačke županije

Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice

Dan hrvatskih branitelja Zagrebačke županije obilježava se od 2013. godine, od kada je Županijska skupština proglasila taj datum Danom hrvatskih branitelja.

U spomen na poginule hrvatske branitelje u povodu Dana hrvatskih branitelja Zagrebačke županije, zamjenik župana Zagrebačke županije Ervin Kolarec uz delegaciju, položio je vijenac i zapalio svijeću ispred spomen-obilježja na mostu na rijeci Kupi.

Naši branitelji su najzaslužniji što danas živimo u samostalnoj i neovisnoj domovini Hrvatskoj i njima dugujemo trajnu zahvalnost. Danas se prisjećamo hrvatskih vitezova koji su dali ono najvrijednije za našu zemlju, a to je svoj život“, rekao je Kolarec.
Polaganju vijenca nazočio je i načelnik Općine Pokupsko Božidar Škrinjarić, dok je molitvu predvodio vlč. Franjo Ćuk

Središnji događaj obilježavanja bio je u prije dva dana , u subotu 25. lipnja.

Svečano obilježavanje započelo je mimohodom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća poginulim braniteljima na spomen obilježju poginulim braniteljima u Domovinskom ratu u Parku hrvatskih branitelja, nakon čega je župnoj crkvi sv. Petra služena misa za sve poginule i umrle hrvatske branitelje.
U ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske obilježavanju je nazočio potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, koji je tom prigodom istaknuo da je suradnja koju Ministarstvo ima s braniteljima i njihovim obiteljima dokaz da kroz jedinstven pristup i zajednička nastojanja prepoznaju prioritete te čuvaju jedinstvo i zajedništvo.

„Smatram da je važan preduvjet za kompletan odnos prema hrvatskim braniteljima ozračje u hrvatskom društvu i prepoznavanje uloge i doprinosa hrvatskih branitelja za slobodu koju danas imamo. A sve to s jednim podsjetnikom – sloboda koju imamo nije darovana, ona je krvlju plaćena“, naglasio je Medved, dodavši kako uvijek trebamo ponavljati činjenice na kojima se mora graditi perspektiva i budućnost i da će Vlada uvijek biti na raspolaganju za potporu.

U ime Zagrebačke županije uz obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, ratne zapovjednike i branitelje bili su zamjenik župana, ujedno i izaslanik predsjednika Sabora Ervin Kolarec, te zamjenik župana Damir Tomljenović.
Obrativši se na centralnoj svečanosti, Kolarec je istaknuo da su branitelji najzaslužniji što danas živimo u samostalnoj i neovisnoj domovini.
Gradonačelnik Ivanić-Grada Javor Bojan Leš naglasio je bogatu i burnu vojnu prošlost grada koji je kroz generacije dao brojne branitelje koji su svoje živote polagali za domovinu, a u ime braniteljskih udruga s područja Ivanić-Grada dobrodošlicu braniteljima i uzvanicima u Ivanić grad poželio je zapovjednik 65. bataljuna Zbora narodne garde, brigadir Matija Pavlović.

Uz branitelje iz županije, u Ivanić Gradu su boravili i predstavnici 16 povijesnih postrojbi iz cijele Hrvatske obzirom da se uz Dan branitelja u Ivanić-Gradu obilježava i Petrovo u organizaciji Povijesne postrojbe 10. satnije Ivanić. Tako su se povijesne postrojbe pridružile braniteljima te su u formiranoj povorci prodefilirale kroz grad.

foto: Zagrebačka županija

Odgovori