Novi naraštaj vojnika prisegnuo na vjernost Domovini

Nove obavijesti Vijesti

U vojarni “123. brigade HV” u Požegi, 102 mladih ljudi, uključujući 18 ročnica i 84 ročnika, prisegnulo je danas na vjernost Domovini. Ovi pripadnici 42. naraštaja trenutačno služe dragovoljno vojno osposobljavanje u Bojni za temeljnu vojnu obuku, Središta za obuku pješaštva i oklopništva Zapovjedništva za obuku i doktrinu HKoV.

Ministar obrane Anušić čestitao je ročnicima i njihovim obiteljima te im zahvalio na odluci da obuku odoru pobjedničke Hrvatske vojske te služe svojoj Domovini. Naglasio je kako danas, 34 godine kasnije, imamo samostalnu državu članicu Europske unije, NATO saveza i UN-a, državu koja ima snažne i jake oružane snage.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Tihomir Kundid čestitao je ročnicima na odluci da se prijave na dobrovoljno vojno osposobljavanje u kojem će kroz obuku steći temeljne vojničke vještine, ali usvojiti i nova znanja koja će im pružiti brojne druge sposobnosti i mogućnosti.

Ročnica Valentina Idek iz Velike Gorice kazala je kako bi voljela nastaviti karijeru u Oružanim snagama, a iste želje za nastavkom vojne karijere i usavršavanjem u vojsci imaju i ročnici Petar Ercegovac iz Knina i Ante Ivan Gregurić iz Zagreba.

Drugi ovogodišnji ciklus dragovoljnog vojnog osposobljavanja započeo je 25. travnja, a trajat će do 21. lipnja 2024. godine. Mladiće i djevojke pristigle iz svih hrvatskih županija te trojicu mladića iz Bosne i Hercegovine obučavat će instruktori i zapovjednici Bojne za temeljnu vojnu obuku.

Svečanosti u požeškoj vojarni nazočili su uz potpredsjednika Vlade i ministra obrane Ivana Anušića i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnika Tihomira Kundida, izaslanik predsjednika RH i savjetnik predsjednika za obranu general-bojnik u mirovini Ivica Olujić, zamjenik zapovjednika-načelnik stožera Hrvatske kopnene vojske brigadni general Valentin Skroza, zamjenik zapovjednika Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan” brigadir Dražen Batrnek, zapovjednik Središta za obuku pješaštva i oklopništva brigadir Milan Čorak, zapovjednik Središta za obuku i doktrinu logistike brigadir Mile Valentić, zapovjednik Dočasničke škole brigadir Stjepan Krešić i drugi vojni i civilni uzvanici i predstavnici lokalnih vlasti.

Izvor i foto: MORH/  J. Kopi

Odgovori