U Varaždinu održana vježba “Zajedno 24″u kojoj je sanitetski tim OS RH pokazao visoku sposobnost i spremnost

Nove obavijesti

Pripadnici Ministarstva obrane RH i Oružanih snaga RH sudjelovali su danas, 10. svibnja 2024. godine, u Varaždinu na pokaznoj vježbi “Zajedno 24”. 

Ova vježba, koju je organiziralo Sveučilište sjever pod pokroviteljstvom Varaždinske županije, imala je za cilj demonstrirati sposobnosti djelatnika žurnih službi u zbrinjavanju unesrećenih i spašavanju imovine, kao i koordinaciju svih žurnih službi koje djeluju na području Varaždinske županije.

Na vježbi su sudjelovali sanitetski tim Vojno zdravstvenog središta Zapovjedništva za potporu te pripadnici Hrvatske kopnene vojske s promotivnim timom 2. oklopno-mehanizirane bojne “Pume” Gardijske oklopno-mehanizirane brigade.

Tema vježbe bila je spašavanje nakon pljačke banke na trgu. Nakon same pljačke, dvoje pljačkaša je u bijegu, no uspješnom reakcijom Centra 112 uzbunjena je policija, hitna medicinska pomoć te vatrogasci koji su vrlo brzo stigli na mjesto događaja. Policijski pas i upotreba sredstva prisile spriječili su bijeg pljačkaša.

S obzirom na nedostupnost dodatnih timova hitne medicinske službe, pozvan je sanitetski tim Oružanih snaga RH iz vojarne “7. gardijske brigade Puma” u Varaždinu. Sanitetski tim Oružanih snaga preuzeo je i zbrinuo napadača – pacijenta kojeg je u daljnjem počinjenju kaznenog djela spriječio policijski pas. Pacijentu je ustanovljen otvoren prijelom lijeve podlaktice. Na licu mjesta pacijentu je zaustavljeno krvarenje, stavljen mu je izraelski zavoj i imobilizirana podlaktica te ga se prevezlo u Opću bolnicu u Varaždinu.

Sanitetski tim Oružanih snaga RH ovom je prilikom demonstrirao visoku spremnost te besprijekornu pomoć i potporu civilnim strukturama. Pripadnici sanitetskog tima Oružanih snaga RH sudjelovanjem na ovoj vježbi pokazali su iznimnu spremnost, kvalitetu, djelotvornost te visoku sposobnost i motivaciju za suradnju s civilnim institucijama i strukturama s imperativom na nesebičnu pomoć u kriznim situacijama na koju hrvatski narod može računati u bilo kojem trenutku.

Nakon same vježbe, 2. oklopno-mehanizirana bojna “Pume” Gardijske oklopno-mehanizirane brigade održala je taktičko-tehnički zbor sa 10 pripadnika koji su zainteresiranim građanima i uzvanicima prikazali modernu opremu i naoružanje Hrvatske vojske. Izloženo je bilo i vozilo MRAP M-ATV.

Ovom prilikom iskazan je visok interes građana za Oružane snage RH, a mladima je prezentirano na koji način mogu postati pripadnik Hrvatske vojske.

Fotografije možete pogledati na LINKU.

Izvor i foto: MORH/ D. Varošanec

Odgovori