Navršila je godina dana od kada nas je napustio prof.dr.Zvonimir Šeparović , političar, pravnik i bivši ministar.

Nove obavijesti Obljetnice Vijesti

„Prema Ustavu Izraela, nitko nije ovlašten u ime žrtava opraštati zločine”

Rođen je 14. rujna 1928. u Blatu na Korčuli gdje je završio osnovnu školu. Gimnaziju je pohađao u Dubrovniku i Splitu gdje je maturirao 1947. Iste godine upisao se na Pravni fakultet u Zagrebu.
Od 1963. do 1965. boravio je na Max-Planck-Institutu za kazneno i međunarodno pravo u Freiburgu gdje je dovršio specijalizaciju. Doktorirao je 1966. na Pravnom fakultetu u Ljubljani s temom „Krivično-pravna zaštita sigurnosti saobraćaja“.
Kao nestranačka osoba postao je ministar vanjskih poslova u vladi Franje Gregurića 1991. U pogledu vanjske politike nije se slagao s predsjednikom Tuđmanom. Sljedeće, 1992. imenovan je za stalnog predstavnika Hrvatske pri Ujedinjenim narodima. Kasnije je postao član HDZ-a i Središnjeg odbora te stranke.
Ministar pravosuđa bio je od 15. travnja 1999. do 27. siječnja 2000. godine. Tijekom tog mandata podnio je hrvatsku tužbu protiv SR Jugoslavije za genocid pred Međunarodnim sudom u Haagu.
Član je većeg broja međunarodnih organizacija među kojima American Society od Criminology, American Society od Law and medicine, World Society od Law and Medicine te International Association of Penal Law.

Neka od njegovih značajnijih djela su: “Sigurnost i odgovornost u saobraćaju” (1969), “Kriminologija i socijalna patologija” (1981), “Od Sydneya do San Francisca” (1982), “Granice rizika: etičkopravni pristupi medicini” (1985), “Viktimologija” (1985), “Pojave i odgovornosti” (1986), “Kazneno izvršno pravo i uvod u penologiju” (2003).

“Kao ministar pravosuđa podnio sam tužbu protiv Jugoslavije (Srbije i Crne Gore) pred međunarodnim sudom pravde. Sud nije prihvatio da su Srbi počinili genocid, ali je našao elemente genocida. Tobože nije bilo dovoljno mrtvih (!) da bi to bio zločin genocida. Hrvatska ne čini dovoljno da se osudi agresor. I država i pojedinci mogli bi tražiti isplatu ratne štete. Za to postoje i pravni i moralni temelji i zakoni.”

“Na listama suradnika Udbe veliki je broj iznenađenja!”

Preminuo je 30. siječnja 2022. u 94. godini u Zagrebu .

Odgovori