General Janko Bobetko: Prolazak kroz vatre ratnih bitaka

Domovinski rat Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice Vijesti

Na današnji dan, 29. travnja 2003. u Zagrebu je u 83. godini života preminuo ratni načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske stožerni general Janko Bobetko.

Rođenje

Rođen je 10. siječnja 1919. u selu Crncu pokraj Siska. Partizanskom pokretu priključio se 1941. kao 21-godišnji student, a 30-tak godina kasnije prisilno je umirovljen kao general Jugoslavenske narodne armije (JNA) zbog sudjelovanja u Hrvatskom proljeću.

Drugi svjetski rat

U dubokoj šumi Brezovica, nadomak Siska, mladi Janko Bobetko pridružio se prvom sisačkom partizanskom odredu. Bio je to početak njegove sudbine, ispisane krvlju i odlučnošću. U srcu rata, dok su mu ustaše ubile oca i tri brata, Janko je zakleo da će se boriti za slobodu, ne samo za sebe, već za cijelu Hrvatsku.

General Bobetko bio je jedini general HV-a koji se za II. svjetskog rata borio u partizanima, u čijim je redovima obnašao brojne vojne i političke dužnosti. Ratni put vodio ga je preko BiH i Crne Gore do Slovenije. U slovenskom gradu Dravogradu bio je teško ranjen. Poslije rata je završio Vojnu akademiju JNA u kojoj je onda obavljao visoke dužnosti – od načelnika političke uprave ratne mornarice i šefa opskrbe do načelnika stožera. Načelnikom stožera i zamjenikom zapovjednika 5. vojne oblasti JNA (Hrvatska i Slovenija) u činu general potpukovnika imenovan je 1966. Zbog zauzimanja za hrvatske nacionalne interese, prisilno je umirovljen 1972. s još 19 hrvatskih generala.

Uspostava Hrvatske države

Od tada do nešto prije uspostave samostalne Hrvatske nije mogao javno istupati i djelovati. U samostalnoj Hrvatskoj Bobetko se priključuje pokojnom predsjedniku Republike Franji Tuđmanu koji mu 10. travnja 1992. dodjeljuje čin generala zbora HV-a i imenuje zapovjednikom Južnog bojišta.

Zapovijedao je snagama koje su izvodile vojne operacije u području Dubrovnika, Ploča i u dolini Neretve te oslobodile Dubrovnik i njegovo zaleđe. Krajem iste godine, 20. studenoga, imenovan je načelnikom stožera HV-a, zamijenivši na toj dužnosti generala Antuna Tusa. Na toj je dužnosti ostao do umirovljenja 15. srpnja 1995. Od te godine pa do kraja 1999. bio je zastupnik HDZ-a u Saboru. Umirovljeni general Bobetko objavio je 1996. knjigu “Sve moje bitke” u kojoj je opisao događaje iz nedavne hrvatske povijesti. U njoj je predočio dokumente i vojne zemljovide o vojno-policijskim akcijama “Čagalj” u bosanskohercegovačkom zaleđu južne Hrvatske, “Tigar” (oslobađanje Dubrovnika), “Maslenica”, “Medački džep”, “Bljesak” i “Oluja”.

”Imam čist obraz koji mi dopušta da iza sebe ostavim pisani trag u svemu što sam radio i dovršio kroza svoj više od pet desetljeća dug vojni i politički život”. – citat iz knjige “Sve moje bitke

Neka mu je vječna slava i hvala!

Odgovori