Na HVU motorizirana bojna Vukovi provela je računalno potpomognutu vježbu Vuk 23.

Nove obavijesti Vijesti

Sastavni dio ove obuke iz zapovijedanja i nadzora ima dva cilja. Primarni je cilj provjeriti Stožer bojne Vukovi te ga osposobiti u organizaciji rada tijekom provedbe ofenzivnih aktivnosti. Sekundarni je cilj osposobiti i uvježbati zapovjednike satnija za procedure vođenja postrojbi uporabom simulacijskih modela.

Direktor vježbe i djelatnik operativnog odsjeka Gardijske mehanizirane brigade, bojnik Nikša Bosančić pojasnio je kako su pripreme za vježbu Vuk 23 bile su temeljite i opsežne kroz planske i koordinacijske procese., te je dodao kako je izrađena operativna dokumentacija brigade, bojne i satnije po kojoj je onda provedena priprema nadzornog osoblja po kojoj su usklađeni simulacijski modeli. Vježba traje dva tjedna, naglašava bojnik, i pojašnjava kako se prvi tjedan uvježbavaju operateri dok se drugi tjedan provodi vježba. Na kraju vježbe provodi se raščlamba nakon djelovanja pri čemu se izvlače zaključci o rezultatima vježbe.

Natporučnik Marko Haller, zapovjednik bitke u vježbi kazao je kako je u ovoj vježbi cilj bio ovladati jednim geografskim područjem u pet različitih faza.

Dosadašnji tijek vježbe Vuk 23 velik je pokazatelj usvojenih znanja postrojbe prilikom odlučivanja i prilagodbe na novonastale i nepredviđene situacije,” rekao nam je bojnik Bosančić te otkrio kako rezultati dobiveni kroz opažanje nadzornog tima na temelju matematičkih pokazatelja simulacijskih modela ukazuju da je motorizirana bojna Vukovi osposobljena za planiranje i vođenje ofenzivnih aktivnosti. 

Izvor i foto: Hrvatski vojnik Tomislav Vidaković/ Mladen Čobanović

Odgovori