snimak zaslona youtube

Na današnji dan srušen je simbol grada na Neretvi

Domovinski rat Kultura Nove obavijesti Obljetnice Vijesti

Na današnji dan prije 30. godina srušen je simbol grada na Neretvi.

Pitanje koje se do danas postavlja, “Tko je srušio most?”

Stari most u Mostaru po nalogu sultana Sulejmana Veličanstvenog, sagrađen je između 1557. i 1566. godine. Izgradio ga je Mimar Hajrudin, istambulski arhitekt i učenik Mimar Sinan, piše crodex.net.

Iako je malo službenih podataka o njegovoj gradnji, pouzdano se zna da je most bio najveća lučka konstrukcija na svijetu i jedan od najvećih graditeljskih pothvata tog vremena. Luk je napravljen od kamena tenelija. Visina svoda je 28,7 metara, odnosno 21 metar iznad nivoa rijeke Neretve. Za čuvare mosta izgrađene su dvije kule, Halebija i Tara, koje su tijekom turske vladavine služile kao skladište za oružje.

Most je za vrijeme hrvatsko-bošnjačkog sukoba u Mostaru bio jedina veza između istočne obale Neretve pod nadzorom tzv. Armije BiH i manjeg dijela grada na desnoj obali koji je također bio pod bošnjačkim nadzorom. Srušen je 9. studenog 1993. godine zbog čega se direktno teretilo zapovjednika HVO-a Slobodana Praljka pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Haagu u predmetu Prlić i ostali.

Podsjetimo, žalbeno vijeće Haaškog suda (ICTY) je tijekom suđenja šestorci u Haagu zaključilo da nije dokazan element kaznenog djela te je ukinulo osuđujući dio prvostupanjske presude za zločin “bezobzirnog razaranja gradova i sela” koji se odnosi na Stari most u Mostaru. Zaključeno je i kako ”nijedan razuman procjenitelj ne može doći do zaključka da je cilj HVO-a bilo teroriziranje civila prilikom rušenja mosta”.

Odgovori