Na današnji dan prije 32 godine, utakmica koja se trebala odigrati između Dinama i C. Zvezde, prekinuli su navijači Dinama, “ BBB”.

Nove obavijesti Obljetnice Vijesti

 

Da li se može reći da je  13.svibnja 1990. početak rata u Hrvatskoj ? 

 

 

 

Nered je u stvari započeo dan ranije 12. svibnja, kada su u Zagreb došli oko 2.000” Delija”, navijači Crvene Zvezde, a koji su po ulicama glavnog grada Hrvatske, provocirali četništvom . Navijače C.Zvezde “Delije” predvodio je Željko Ražnjatović- Arkan, koji je u to vrijeme bio pripadnik državne bezbjednosti Srbije i ubojica iste službe , a po svemu gledajući te provokacije i nasilništvo bilo je isplanirano od samog vrha Srbije . U Beogradu su se lijepili plakati “ Svi u Zagreb” , što se znalo da će utakmica između Dinama i C.Zvezde biti utakmica visokog sigurnosnog rizika. Sve indicije su ukazivali a će na utakmici 13. Svibnja biti mogući izgredi ali, MUP umjesto da pojača milicijske jedinice, one ostaju u “amaterkom” broju .

Uoči početka utakmice, Delije su nakon provokacija domaćih navijača, uz pjesme četničke pjesme “ Od Topole do Topole, pa do Ravne Gore, svud su straže, svud su straže general Draže.:” ,uputili, sa jugo-istočnog dijela tribine ,prema gornjem dijelu južne tribune, jednostavno su bili propušteni u gornji dio južne tribune, gdje su se sukobili sa ostalim navijačima, uništavajući stadionski inventar .

Milicija nije uopće intervenirala na napade Delija.

Na taj sukob su intervenirali navijači BBB koji su sa sijevernog dijela tribina, a predvodeći sa Brunom Širokom, provalili ogradu te ušli u teren, pa zajedno sa navijačima sa istočne tribune, među kojima je bilo različitih navijačkih skupina, te su pokušali doći do Delija. Na to je policija reagirala, te sa pendrecima i suzavcem krenula na navijače BBB . U toku tih svih zbivanja, u teren je uletio legendarni kapetan Dinama Zvonimir Boban koji je dotrčao do milicajaca koji su “pendričili” navijača BBB, u tom trenutku jedan od milicajaca udara palicom kapetana Dinama na što se kapetan izmiče, te se okreće I trkom udara nogom milicajca
, a sve radi toga da zaštiti jednog od navijača kojeg su milicajci “Pendričili” a on je ležao na travi. A prije te scene milicajci su pendrekom također udarili igrača dinama Škrinjara.

Današnji datum slobodno se može upisati kao nagovještaj na nadolazeći rat.

>p>

Označen Željko Ražnjatović- Arkan

CNN je tu istu utakmicu upisala na 5 mjestu, koje su promijenile svijet .

U toj utakmici bilo je 193 povrijeđena od kojih su 117 bili milicajci.
Hrvatski službeni podaci govore da je bilo 138,ozljeđenih , i to ; 79 policajaca i 59 gledatelja.

Foto : screnshoot Al Jazeera

Odgovori