Na današnji dan prije 16 godina umro je Ivica Račan

Nove obavijesti Obljetnice Vijesti

Na današnji dan 30. travnju u 3.05 sati, nakon dva mjesece borbe, preminuo je Ivica Račan.

Krajem studenog 2006. godine patio je zbog snažne konstante boli u ramenu. I on i liječnici koji su ga pregledali mislili su da je riječ o ozljedi ramena jer je obožavao i često igrao tenis. No krajem siječnja dr. Josip Paladino otkriva mu tumor na ramenu, no prvi su se nalazi pokazalo znatno lakšima od stvarnog stanja. Od tog trena ništa mu nije išlo u prilog – početna dijagnoza prerasla je u razorni karcinom bubrega, koji je metastazirao na rame, a kasnije i na mozak.

U četvrtak ujutro, 11. travnja 2007. Račanovo stanje se naglo pogoršalo. Već od jutra počeo je gubiti svijest, tek povremeno otvarajući oči. Dan poslije iz SDP-a stiglo je priopćenje da se Račanovo stanje naglo pogoršalo i ušlo u kritičnu fazu.

U noći na nedjelju, 29. travnja stanje Ivice Račana se naglo pogoršalo i došlo je do zatajenja vitalnih organa, nakon čega je umro. Ivica Račan je izdahnuo u 3,05 sati  pa su vijest o njegovoj smrti javnosti priopćili tek u jutro.

24sata

Ivica Račan rođen je 24. veljače 1944. u njemačkom Ebersbachu u radnom logoru. U Savez komunista učlanio se već 1959. godine. U politiku je ušao 1972. godine, a na prvim parlamentarnim izborima u RH 1990. Račan i njegova stranka mirno su predali vlast HDZ-u. Na 14. kongresu SKJ -e otvoreno se sukobio sa velikosrpskim idejama Slobodana Miloševića, gdje skupa s Slovenkom delegacijom , kongres napušta I Hrvatska delegacija, s čime ( kako jedan dio političara tvrdi), otvorio se put Hrvatske demokracije.Dvije godine kasnije umalo se povukao iz politike kad je njegova stranka na novim izborima doživjela debakl. Odlučio je ostati u politici, tako da 2000. godine voljom naroda, SDP preuzima Vlast od HDZ-a i postaje premijerom.

Nakon Račanove smrti, političari su rekli ;

Vladimir Šeks: Ostat će mi u pamćenju po principijelnosti i moralu,

Anto Đapić: S Račanom sam imao korektne odnose i osobno će mi nedostajati

dr. Zdravko Tomac: I nakon političkog razlaza ostali smo prijatelji

dr. Ljubo Jurčić: S Račanom sam se našao kao čovjek s čovjekom

(24.sata)

D.J.

Odgovori