Na današnji dan prije 15 godina preminuo je Jozo Radanović

Domovinski rat Nove obavijesti Obljetnice Vijesti

Prije  četrnaest godina, 24. siječnja 2009. godine u 44. godini preminuo je u Dicmu.

Jozo Radanović, rođen je u Dicmu (Splitsko-dalmatinska županija ) 19. listopada 1965. godine. Utemeljitelj i prvi ratni zapovjednik splitske IX. bojne HOS-a ‘Rafael vitez Boban’. Bojnik Hrvatske vojske,


Preminuo je od teške srčane bolesti, zbog koje je svojedobno bio operiran i u američkoj vojnoj bolnici u Houstonu.

Jozo Radanović bio je prvi predsjednik Hrvatske stranke prava (HSP) u Splitu te dugogodišnji predsjednik Hrvatskog časničkog zbora u Splitu. Jozo Radanović iz HOS-a je, inače, prešao u 4. brigadu, te je umirovljen koncem 1995. godine u činu bojnika.

Predvodnik Nezavisne braniteljske liste grada Splita bio  je i među osnivačima lokalnih ogranaka Hrvatske demokratske stranke (HDS), Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) te dugogodišnji član HSP-a, ali je također i istupio iz stranke.
Radanović je najavio završetak rada na  knjizi koja se odnosi na njegov ratni put i kasnije političko djelovanje u miru.
–  Njega nisu pozivali u Domovinski rat, nego je on pozivao i upisivao druge. Zato je i postao zapovjednik. Pamtit ćemo ga po domoljublju, hrabrosti i poštenju – rekao je na komemoraciji Jozi Radanoviću, održanoj u splitskome Nadbiskupskom sjemeništu, pokojnikov suborac Dragan Grabovac.


Bio je i član Predsjedništva Međunarodne konferencije časnika gradova šest zemalja Jadrana. Jozo Radanović, koji je u “Ordenu vojnog plemstva” ima naslov “vitez cavaliere von Delo”, u Umagu je 15. prosinca imenovan za zamjenika (domeštra) Velikog meštra za Hrvatsku, arhitekta Živka Ilijaša, umirovljenog pukovnika.


Time je Hrvatska postala jedanaesta europska zemlja u kojoj djeluje ovaj red, ili Orden, kako ga pravilno zovu njegovi štovatelji i članovi. Dakle, Orden “Ritter von Delo” utemeljen je još davne 1608. godine u Veneciji, na inicijativu istoimene vojne akademije.

Izvor : Arhiva

Odgovori