Kupres Spomen-obilježje vukovarskim braniteljima

Na današnji dan, opreracijom “Cincar”, prije 29 godina, oslobođen je Kupres i veći dio Kupreške visoravni.

Domovinski rat Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice Vijesti

U organizaciji Općine Kupres, udruga Domovinskog rata Kupres i Hrvatskog narodnog sabora BiH, u petak, 3. studenog 2023. godine, na Kupresu obilježena je 29. obljetnica oslobođenja Kupresa i Vojno-redarstvenoj operaciji “Cincar”.

Program obilježavanja 29. obljetnice započeo je u četvrtak 2. studenog molitvom i blagoslovom predvođeni kupreškim kapelanom don Jadrankom Kurtom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća za sve poginule u obrani Kupresa u Domovinskom ratu na spomen obilježjima: Suho polje, Kupreško Polje, na spomen obilježju poginulim Vukovarcima i spomen obilježju poginulim pripadnicima specijalne policije.

Potom je u 11 sati kod masovne grobnice iz Drugog svjetskog rata Ogledala, služena Sveta misa zadušnica za poginule hrvatske branitelje i civile u Kupresu u Drugom svjetskom ratu. Svetu misu je predvodio je kupreški sin svećenik don Anto Ledić.

Centralno obilježavanje 29. obljetnice započelo je u petak 3. studenog 2023. godine polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na središnjem Spomen-obilježju Hrvatskog naroda “Zahvalnost”, za sve žrtve ll. svjetskog rata i žrtve poginule u Domovinskom ratu. Nakon polaganja vijenaca, održana je sveta misa zadušnica za160 poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja u crkvi Sv. Obitelji Kupres.

Braniteljsko druženje, zbog jake kiše i vjetra održalo se u novoj sportskoj dvorani na Kupresu. Iako lošem vremenu okupio se oko 1500 branitelja. Braniteljske udruge priredile su za svoje goste razna jela, od vojničkog graha, gulaša, čobanca, kotleta i svega ostalog. U popodnevnim satima uz obilje dobre hrane , branitelji i obitelji branitelja iz BiH i HR, proveli su ugodno vrijeme prisjećajući se slavnih i viteških dana.

DSC_9294

Operacija Cincar bila je prva združena operacija HVO-a i Armije BiH nakon potpisivanja Washingtonskog sporazuma u proljeće 1994. godine.

Ovom operacijom oslobođen je veći dio Kupreške visoravni, uključujući Kupres u kojega je HVO ušao 3. studenoga1994. Provedba operacije trajala je tri dana, od 1. do 3. studenoga 1994. i uvod je u hrvatske oslobodilačke operacije koje su slijedile: Zima ’94., Skok 1, Skok 2, Ljeto ’95., Oluja, Maestral i Južni potez. Operacija je dobila ime po planini Cincar koja dijeli Kupreško i Glamočko polje i njenom istoimenom vrhu.

Oslobađanje ovog područja bilo je i strateški važno i Hrvatima i Muslimanima-Bošnjacima. Hrvatima kako bi oslobodili okupirani Kupres i omogućili povratak protjeranog stanovništva, što bi ujedno otklonilo mogućnost srpskog napada prema Šujici i drugim dijelovima Herceg-Bosne, Livnu i Tomislavgradu. S druge strane, Bošnjacima bi oslobađanje ceste Bugojno – Livno bitno popravilo opskrbne rute iz Dalmacije prema dijelovima središnje Bosne koje su držali. Stoga je donesena odluka o zajedničkom djelovanju, na kojega je muslimansko vodstvo R BiH pristalo nekoliko mjeseci ranije sporazumom u Washingtonu, pod pritiskom SAD koje su željele zaustavljanje srpske agresije.

Oslobođeno je područje ukupne površine 600 kvadratnih kilometara, vojska bosanskih Srba je odbačena dalje od planine Cincar, otvorena je prometnica Bugojno – Livno, oslobođen je veći dio strateški važnog Kupreškog polja te sam gradić Kupres i okolna sela. Na strani HVO-a poginula su tri vojnika, a ranjeno ih je nekoliko.

Velik je uspjeh operacije bio i uspješna koordinacija Armije BiH i HVO-a, na koju je muslimansko vodstvo R BiH pristalo tek pod pritiskom SAD-a.Pokazalo se da bi daljnja suradnja tih dviju vojski pridonijela promijeni strateške situacije u ratu u BiH, uz omogućeno združeno djelovanje HV-a i HVO-a na području BiH, koje je u operacijama koje su slijedile ostvarilo vojno-strateški preokret na terenu.

Odgovori