Završena istraga terorističkog čina u Manchester Areni – M15 zakazao

Nove obavijesti Svijet Vijesti

Britanska tajna služba MI5 propustila je značajnu priliku za poduzimanje akcije koja je mogla spriječiti napad u Manchester Areni, pokazala je istraga.

U terorističkom činu bombaša samoubojice, ubijeno je je 22 ljudi, među njima osmogodišnje dijete, a više od 200 ih je ozlijeđeno nakon što je muškarac aktivirao bombu ručne izrade u Manchester Areni kad su roditelji počeli pristizati po svoju djecu nakon koncerta američke pjevačice Ariane Grande.

Abedi je snimljen u noći napada, a na objavljenim fotografijama nosi tamnu kapu šiltericu, crni prsluk i naočale.

“Znamo da je jedno od posljednjih mjesta na kojima je bio je stan u središtu grada iz kojeg je krenuo prema Manchester Areni. Također, vjerujemo kako je u tom stanu sastavljena eksplozivna naprava,” poručili su iz policije 2017.

Salman Abedi u predsoblju Manchester Arene, nekoliko sekundi prije nego što se raznio

Istraga je otkrila da je Abedi (22), rođen u Manchesteru od roditelja Libijaca koji s pobjegli od režima Moamara Gadafija, odrastao u džihadističkom obiteljskom okruženju.

Bomba koju je upotrijebio bila je moćna naprava kućne izrade opremljena sofisticiranim detonatorom koju mladić vjerojatno nije sam složio, tvrde stručnjaci.

Bombaš samoubojica poznat je otprije sigurnosnim službama i vjerojatno nije djelovao sam, objavila je 2017. godine uoči bombaškog napada, britanska ministrica unutarnjih poslova Amber Rudd.

Njegov mlađi brat Hashem osuđen je 2020. na 55 godina zatvora jer ga je poticao na zločin i pomagao mu.

Treći, stariji brat Ismail, osuđen je u srpnju u odsutnosti jer nije dao iskaz i sudjelovao u istrazi već je pobjegao iz Britanije. Braća Abedi djeca su libijskih roditelja koji su emigrirali u Britaniju za vrijeme vladavine Muammara Gadafija.

Koji je zaključak istrage ?

Predsjedavajući Sir John Saunders izjavio je kako su razlozi uključivali “neuspjeh” časnika MI5 da djeluje dovoljno brzo.

Istraga je pokazala kako je sigurnosna služba tada procijenila da dvije informacije o Abediju nisu povezane s terorizmom.

U svom izvješću na 207 stranica, Sir John je rekao: “Kašnjenje u podnošenju izvješća dovelo je do nedostatka prilike za poduzimanje potencijalno važne istražne akcije. .. Na temelju svega što je sigurnosna služba znala ili trebala znati, zadovoljan sam što bi takva istražna akcija bila proporcionalan i opravdan korak koji treba poduzeti.

Sir John je rekao da je obavještajna služba mogla dovesti do toga da Abedija prate do parkiranog Nissana Micre gdje je pohranio eksploziv i kasnije ih premjestio u iznajmljeni stan u središtu grada kako bi sastavio svoju bombu.

Rekao je da je MI5 djelovao prema primljenim obavještajnim podacima, Abedi je također mogao biti zaustavljen u zračnoj luci u Manchesteru po povratku iz Libije četiri dana prije napada.

Donoseći ovaj nalaz, Sir John proturječi procjeni MI5 koja kaže da nitko drugi osim Salmana Abedija i njegovog brata Hashema nije bio svjesno uključen u zavjeru.

U svojem izvješću Sir John je iznio kako je “vjerojatnije nego ne da postoje i drugi koji su svjesno sudjelovali u planiranju bombe, iako možda nisu znali sve detalje”.

Međutim, dodao je kako nije moguće, na temelju dostupnih dokaza, reći tko je to mogao biti.

Helen Boniface, iz odvjetničke tvrtke Hogan Lovells, koja je zastupala ožalošćene obitelji Chloe Rutherford (17) i Liama Curryja (19), rekla je: “Nikada nećemo oprostiti napadačima, ili onima koji su im pomagali, niti možemo oprostiti onim profesionalcima koji nisu djelovali na odgovarajući način u noći.


“Doista, u ovom obujmu izvješća, predsjedatelj je prepoznao da je postojala značajna propuštena prilika OD STRANE MI5 koja je, da su poduzeli mjere, u konačnici mogla promijeniti tijek onoga što se dogodilo te noći.

“Nadamo se kako će ovaj put doista biti naučene lekcije. Prošlo je pet godina, devet mjeseci, tjedan dana i jedan dan otkako smo izgubili djecu.”

Govoreći nakon objave izvješća, gđa Braverman je rekla: “Danas je težak dan. Dana 22. svibnja 2017. čin čistog zla odnio je živote 22 osobe u Manchester Areni.

(BBC)

Odgovori