Na današnji dan 1992. godine, ekshumirani su ostaci ubijenih branitelja i civila. .

Domovinski rat Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice Vijesti

Pobunjeni srpski teroristi i četnici ubili su u zasjedi 20 hrvatskih gardista, pripadnika „A“ satnije (kasnije bojne 105. brigade iz Bjelovara) i dva policajca.

Pobijene bjelovarčane četnici su nabacali u kamion u 18:30 i prevezli do Rakovog potoka gdje su ih drugi dan ujutro pokopali pokraj smetlišta i mrciništa. Tek u zimu 5. veljače 1992. tijela hrvatskih vitezova su nakon brojnih problema ekshumirana i pokopana.

To je jedan od najtragičnijih događaja na pakračkom ratištu, pogotovo kada se uzme u obzir da su trojica časnika iste postrojbe na istom mjestu dvije godine kasnije poginula, a 11 ih je ranjeno iz bezobzirne osvete i mržnje srpskih pobunjenika, prije same komemoracije postavili minu iznenađenja PROM-1 znajući da će se upravo na tome mjestu 8.rujna održati komemoracija žrtvama iz 1991. godine.

Žrtve ovog zločina su bile majke okrutno smaknutih hrvatskih branitelja i hrvatsko vojno-policijsko osoblje, koje je postavljalo vijenac. Događaj su dokumentirale i televizijske kamere.

Osim dokumentarnog filma “Priča o zlatnom lančiću“, o ovom događaju iz Domovinskog rata 2014. godine snimljen je i igrani film “Broj 55” (naslovljen po kućnom broju kuće u kojoj su stradali hrvatski branitelji) redatelja Kristijana Milića. Sniman je na lokaciji u oronuloj staroj vojnoj bolnici u Vlaškoj ulici, Ruči kod Velike Gorice i dr. Film je iste godine bio apsolutni pobjednik Pulskog filmskog festivala na kojemu je, osim Velike zlatne arene za najbolji film, osvojio još 7 zlatnih arena (za najbolji film, režiju i scenarij, montaža, specijalni efekti, maska, scenografija, kostimografija)

Poginuli Hrvatski gardisti i policajci :

Nikola Benkus
Željko Besek
Marinko Crnogaj
Mato Čančar
Miroslav Černak
Marijan Dukić
Stipe Gađa
Petar Grubeša
Anto Ivandić
Stjepan Kolar
Vladimir Krivačić
Stjepan Mamić
Tadija Markić
Ivan Palić
Zlatko Pavlović
Nedjeljko Pekić
Mario Posarić
Igor Stipić
Dubravko Štefulinac
Ante Tandara.

Pokoj vječni daruj im Gospodine, i svjetlost vječna svijetlila im! Amen! 🙏

Odgovori