MUP nabavlja modernu opremu za borbu protiv kibernetičkog kriminaliteta – FORAST

Nove obavijesti Vijesti

Zagreb, 9. lipnja 2024. – Uprava za europske poslove, međunarodne odnose i fondove Europske unije donijela je važnu odluku koja će značajno unaprijediti borbu protiv kibernetičkog kriminaliteta. Projekt pod nazivom “Nabava forenzičke opreme za suzbijanje i borbu protiv kibernetičkog kriminaliteta – FORAST” dobio je zeleno svjetlo za provedbu u okviru Fonda za unutarnju sigurnost (ISF).

Cilj projekta

Svrha projekta je nabava forenzičke opreme koja će omogućiti efikasniju analizu digitalnih dokaza. Ova oprema bit će ključna za izvršavanje naloga sudova, vještačenje nositelja elektroničkih dokaza u kaznenim predmetima suzbijanja terorizma i organiziranog kriminala.

Planirana nabava

Projektom je predviđena nabava stacionarnih i prijenosnih forenzičkih radnih stanica, pripadajućih monitora te adaptera za forenzičku obradu novijih generacija SSD diskova. Opremanjem svih ustrojstvenih jedinica s novom forenzičkom opremom omogućit će se korištenje svih forenzičkih alata policijskim službenicima digitalne forenzike na cjelokupnom teritoriju Republike Hrvatske, uključujući i terensko postupanje izvan službenih prostorija kad okolnosti kriminalističkih istraživanja to zahtijevaju.

Financiranje

Ukupna vrijednost projekta iznosi 925.000,00 EUR s PDV-om. Veći dio, 832.500,00 EUR s PDV-om (90% iznosa), sufinancirat će se iz sredstava Fonda za unutarnju sigurnost. Preostalih 92.500,00 EUR s PDV-om (10% iznosa) bit će sufinancirano iz Državnog proračuna.

Ova odluka predstavlja značajan korak prema jačanju sigurnosti i suzbijanju kibernetičkog kriminaliteta u Hrvatskoj. Projektni tim već radi na provedbi, a rezultati se očekuju u narednim mjesecima.

Izvor: MUP

Odgovori