MORH: tijekom vikenda zračne snage sudjelovale u gašenju dva velika požara

Nove obavijesti Vijesti

Zagreb, 24. lipnja 2024.– Tijekom proteklog vikenda, pripadnici zračnih protupožarnih namjenski organiziranih snaga sudjelovali su u gašenju dva velika požara na području Dalmacije. Tri protupožarna aviona Canadair CL-415 bila su angažirana u ovim operacijama.

U nedjelju, 23. lipnja 2024., dva aviona Canadair CL-415 gasila su požar na području Bosanke kod Dubrovnika. Nakon što su uspješno ugasili taj požar, preusmjereni su na požarište na otoku Hvaru.

Na požarištu na otoku Hvaru dodatno je bio angažiran i treći protupožarni avion Canadair CL-415. Zahvaljujući koordiniranom djelovanju protupožarnih aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) i vatrogasnih snaga, požar je lokaliziran.

Od početka 2024. godine, MORH je zaprimio ukupno 11 zahtjeva za gašenje požara. U sklopu tih operacija, izvedeno je 417 letova, ostvareno je 40 sati i 35 minuta naleta, a izbačeno je 2238 tona vode i utrošeno 940 litara pjenila.

Ministarstvo obrane nastavlja surađivati s relevantnim službama kako bi zaštitilo stanovništvo i prirodu od požara te osiguralo brzu i učinkovitu reakciju u kriznim situacijama.

(MORH)

Odgovori