Policijska uprava Brodsko-posavske provodi preventivno-represivnu akciju “Mopedi, motocikli, bicikli i vozači osobnih prijevoznih sredstava”

Najave Nove obavijesti Vijesti

Brod, 24. lipnja 2024. – Policijski službenici Policijske uprave Brodsko-posavske najavljuju provođenje preventivno-represivne akcije pod nazivom “Mopedi, motocikli, bicikli i vozači osobnih prijevoznih sredstava”. Akcija će se održati u utorak, 25. lipnja, u vremenu od 10 do 14 sati.

U razdoblju od siječnja do svibnja 2024. godine, na prometnicama u nadležnosti Policijske uprave Brodsko-posavske evidentirano je ukupno 203 prometne nesreće. To predstavlja povećanje od 4,14 % u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U tim nesrećama smrtno je stradalo 2 osobe, što je porast od 100 % u usporedbi s prethodnom godinom. Teško je ozlijeđeno 33 osobe, što je smanjenje od 15,38 %, dok je lakše ozlijeđeno 122 osobe, što je povećanje od 16,19 % u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Posebno se ističe sudjelovanje vozača motocikala i mopeda u prometnim nesrećama. Vozači motocikala bili su uključeni u 14 nesreća, pri čemu je 8 vozača teško ozlijeđeno, 5 lakše ozlijeđeno, a 1 prošao bez ozljeda. Vozači mopeda sudjelovali su u 3 nesreće, pri čemu je 1 vozač teško ozlijeđen, a ostali su prošli bez ozljeda.

Tijekom istog razdoblja, 10 biciklista pretrpjelo je teške ozljede, 13 lakše ozljede, dok je 5 biciklista ostalo neozlijeđeno. Jedan putnik također je lakše ozlijeđen.

Cilj ove akcije je smanjenje broja prometnih nesreća u kojima sudjeluju navedene skupine sudionika u prometu te smanjenje njihovih posljedica. Tijekom akcije, policijski službenici nadzirat će lokacije i mjesta gdje se često događaju teži prekršaji u prometu. Također će procesuirati prekršitelje i educirati vozače o prometnim propisima.

Apeliramo na sve sudionike u prometu da svojim odgovornim ponašanjem doprinesu sigurnosti na cestama i poštuju odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

(MUP)

Odgovori