Ministar obrane Mario Banožić potpisao Projektni sporazum o zajedničkoj nabavi streljiva

Najave Nove obavijesti Vijesti

Na marginama sastanka Vijeća za vanjske poslove u formatu ministara vanjskih poslova i ministara obrane u Bruxellesu u ponedjeljak, 20. ožujka 2023., ministar obrane Mario Banožić potpisao je Projektni sporazum o zajedničkoj nabavi streljiva u okviru Projekta kategorije B Europske obrambene agencije. Uz Hrvatsku je danas još 17 država članica Europske unije iskoristilo priliku potpisati Sporazum s EDA-om, čime je stvoren okvir za nastavak procesa vezanog uz zajedničku nabavu streljiva za potrebe država članica, ali i Ukrajine.

Republika Hrvatska pravovremeno je prepoznala važnost popune zaliha streljiva te se u tom kontekstu pridružila europskoj inicijativi čija je namjera olakšati i ubrzati popunu zaliha država članica. Istovremeno, kao značajan element ovog projekta Republika Hrvatska vidi i potrebu nastavka davanja podrške Ukrajini, što će biti iznimno važno za održavanje sposobnosti ukrajinskih oružanih snaga u borbi protiv ruske agresije, stoji u objavi MORH-a.

Ministar Banožić istaknuo je kako je Ministarstvo obrane od početka aktivno sudjelovalo u uspostavi ovog projekta zajedničke nabave u okviru projekta Europske obrambene agencije. “Ministarstvo obrane kontinuirano prati stanje zaliha streljiva i sukladno s potrebama Oružanih snaga traži najbolje i najefikasnije načine popunjavanja. U vrijeme kada je zbog globalnih okolnosti otežana opskrba kako naoružanjem, tako i streljivom, važno je da su skladišta adekvatno popunjena i da se održavaju sposobnosti Oružanih snaga”, rekao je ministar Banožić. Istaknuo je kako smatra da naporima usmjerenim ka zajedničkoj nabavi dajemo jasan signal obrambenoj industriji i njezinim proizvodnim kapacitetima te omogućavamo daljnju podršku Ukrajini.

Sudjelovanje država članica u zajedničkoj nabavi pod okriljem EDA B kategorije projekta omogućava državama agregiranje potreba i konsolidirani pristup industriji što bi moglo utjecati na povoljniju cijenu, dugoročno osiguranje proizvodnje i količina, kao i sigurnost opskrbe.

(MORH)

Odgovori