Ministar obrane Ivan Anušić prisustvovao obilježavanju 32. obljetnice operacije “Lipanjske zore”

Domovinski rat Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice Vijesti

MOSTAR, 11. lipnja 2024. – Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Ivan Anušić prisustvovao je danas svečanosti obilježavanja 32. obljetnice operacije “Lipanjske zoreu vojarni “Stanislav Baja Kraljević” u Mostaru. Tom prilikom otkriven je spomenik “Zore slobode”.

Ministar Anušić izrazio je čast što može nazočiti ovom događaju i odati počast hrabrim ljudima koji su dali svoje živote za slobodnu hrvatsku državu. Zahvalio je Hrvatima u Bosni i Hercegovini na svemu što su do danas učinili za boljitak hrvatskog naroda i hrvatske države.

Hrvatski narod je uvijek uz vas, a tako i Vlada Republike Hrvatske, premijer Plenković i ja osobno – bit ćemo uvijek tu u obrani vaših interesa i vrijednosti”, rekao je ministar obrane. Podsjetio je na teške i izazovne ratne dane u kojima je stvarana moderna hrvatska država.

Ministar Anušić naglasio je kako je obaveza osigurati mir mladima kao znak zahvalnosti za sve ono što su učinili oni koji su ga nama osigurali. “Nikada ne smijemo zaboraviti sva ova imena uklesana u spomenik, kako ovdje u Mostaru, tako i diljem cijele Hrvatske i Bosne i Hercegovine”, istaknuo je Anušić.

Govoreći o aktualnoj sigurnosnoj situaciji, ministar Anušić izrazio je podršku Bosni i Hercegovini na putu prema euroatlantskim integracijama. Naglasio je kako je Hrvatska vojska danas glavni jamac sigurnosti naše domovine – garancija da se ratni dani više neće ponoviti.

Na svečanosti su, uz okupljene članove obitelji stradalih u operaciji “Lipanjske zore” i njezine sudionike, nazočili i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović, zamjenik ministra obrane Bosne i Hercegovine Slaven Galić, veleposlanik RH u BiH Ivan Sabolić, zamjenik načelnika Zajedničkog stožera OS BiH general-bojnik Tomo Kolenda, nadbiskup Vrh-Bosanski msgr. Tomo Vukšić, gradonačelnici Mostara, Širokog Brijega, Ljubuškog, Čapljine, Čitluka, Stoca, Gruda, Rame, Posušja, Tomislavgrada, Livna, Kupresa, Ravnog i drugi.

Izvor: MORH FOTO: MORH/ J. Kopi

Odgovori