Marko Carević osuđen na deset godina za ratni zločin protiv civilnog stanovništva

Nove obavijesti Vijesti

Marko Carević (67), bivši pripadnik “čete Teritorijalne obrane Gornji Sjeničak” na karlovačkom području, u sastavu tzv. SAO Krajine, zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva osuđen je na deset godina zatvora, presudilo je vijeće riječkog Županijskog suda pod predsjedanjem sutkinje Ike Šarić.

Carević, koji se branio sa slobode i uredno dolazio na rasprave, nije se pojavio na objavi presude 29. svibnja . Nije poznato da li je pravosudnim organima poznato gdje se Carević nalazi, pošto ima dvojno državljanstvo, Republike Hrvatske i Srbije.

Carević je 29. svibnja proglašen krivim za ratni zločin protiv civila, ubojstvo 83-godišnjeg civila, u listopadu 1991. godine u mjestu Kablar u sastavu grada Karlovca, Carević kao zapovjednik voda čete Teritorijalne obrane Gornji Sjeničak, a Ljuban Linta (62) kao pripadnik tog voda. Ubojstvo se dogodilo za vrijeme okupacije Kablara, za trajanja oružanog sukoba Hrvatske vojske s tzv. JNA i srpskim paravojnim formacijama. Dva člana voda uhitili su civila Ivana Grgića (83), kojeg su zatekli u vrtu kraj obiteljske kuće, te ga doveli pred Marka Carevića. Tužiteljstvo je teretilo Carevića da je ispitao civila, a zatim naredio pripadniku voda, sada pokojnom Đuri Vlajniću, da ga odvede i ubije.
Ali, on to nije htio učiniti pa su po Carevićevom naređenju postupili sada pokojni Milić Basara i Ljuban Linta. Odveli su zarobljenog muškarca do zidane gnojne jame uz štalu i gospodarskih objekata kraj obiteljske kuće, pa mu naredili da se popne na zidić i okrene leđima prema njima. Ljuban Linta je tada iz neposredne blizine iz automatske puške pucao u civila. Nesretni čovjek pao je u jamu i izdahnuo
.

Ljuban Linta je osuđen još 2019 godine ali je nedostupan hrvatskom pravosuđu i ima posljednju prijavljenu adresu u Srbiji.

Presuda nije pravomoćna, na nju postoji pravo žalbe, o kojoj će onda arbitrirati Visoki kazneni sud.

Marko Carević je, kako je sam rekao još na prvom suđenju, za vrijeme Oluje, za povlačenja srpskih snaga, otišao u Srbiju. U listopadu 2013. godine uhićen je pod sumnjom da je počinio ratni zločin, osam godina nakon što je kao povratnik stigao iz izbjeglištva iz Srbije. Tada je pritvoren kao aktualni predsjednik Mjesnog odbora Sjeničak – Utinja. Hrvatska narodna stranka suspendirala je tog svog karlovačkog člana nakon što je objavljena vijest o njegovom uhićenju.

Odgovori