Manifestacija Tesla&frinde održava se u Zagrebu od 9. – 11. srpnja

Najave Nove obavijesti Vijesti

ZAGREB, 9. srpnja 2024. – U povodu 168. obljetnice rođenja Nikole Tesle te 11. dana znanosti, tehnologije i inovacija od 9. do 11. srpnja održat će se tradicionalna manifestaciju Tesla&friends koja će početi demonstracijom pokusa tog znanstvenog genija u zagrebačkom Tehničkom muzeju koji po njemu nosi ime.

Prvog dana manifestacije zagrebačkim fontanama bit će projiciran lik Nikole Tesle, a na dan Teslinog rođenja 10. srpnja u 10 sati započet će prigodan program kod spomenika jednom od najvećih svjetskih izumitelja na uglu Masarykove i Preradovićeve uz polaganje cvijeća.

U programu sudjeluju predstavnici udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost, Instituta Ruđer Bošković i Grada Zagreba i glazbenik Lav Novosel, a bit će dodijeljene i nagrade mladim kreativcima koji su tijekom godine sudjelovali na radionicama u organizaciji Udruge.

Program će završiti performansom „Tesline bijele golubice“.

Organizatori navode kako će se istog dana u 19 sati u Hotelu Esplanade u Zagrebu uz svečani program obilježavanja obljetnice Teslinog rođenja i Dana Nikole Tesle održava dodjela godišnje nagrade „Nikola Tesla – Genija za budućnost“ u tri kategorije.

U kategoriji Kviza znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli nominirani su Angela Carić, učenica Osnovne škole kralja Tomislava iz Zagreba, Karlo Šapina, učenik Osnovne škole Antuna Mihanovića iz Zagreba i Leona Kovač učenica Srednje škole Čakovec.

U kategoriji Kreativnog i inovativnog proizvoda ili suvenira inspiriranog Teslinim izumima nominirani su Lovro Stipanović za projekt „Connekt sustav“, Kristijan Švenda za projekt „Prilagodljiva invalidska kolica“ i Lovro Jančić za projekt „Naočale za slijepe i slabovidne osobe“.

U kategoriji Teslinog proširenog djelovanja nominirani su Darko Malenjak za projekt „Krevet slagalica“, Lukas Jakovčić za projekt „Lebdeća govornica“ i Mario Franić za projekt „ModulBlock“.

Svečanost obilježavanja obljetnice Teslinog rođenja u Esplanadi nastupit će Sandra Bagarić, Darko Domitrović i Lav Novosel, a održat će se i panel rasprava na temu „Žene i inovacije“ u kojoj će sudjelovati Inge Kovačić Sindik, Dragica Jerkov i Marijela Drvoderić.

Zadnjeg dana manifestacije 11. srpnja u prostorima Društva arhitekata Zagreb održat će se konferencija Tesla u Zagrebu na temu „Klimatske promjene i prilagodbe“.

Sva događanja, osim svečanog programa u Hotelu Esplanade (ulaz uz pozivnicu), otvorena su i besplatna za građane. Za sudjelovanje na demonstraciji Teslinih izuma u Tehničkom muzeju „Nikola Tesla“ potrebno je rezervirati besplatnu ulaznicu na blagajni Muzeja.

Izvor: Hina Autorica : Anja Perić

Odgovori