Kome smeta bista ubijenom prvom načelniku Policijske uprave osječko-baranjske Josipu Reihl Kiru 1991. godine ?

Domovinski rat Nove obavijesti Riječ branitelja Vijesti

Predsjednik udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Osječko-baranjske županije Darko Mikolin, podijelio je priču s novinarom Dragom Hedlom koji je objavio članak na Telegramu a vezano za izgradnju biste poginulom načelniku Policijske uprave Jospu Reihl Kiru.

Darko Mikulin, kako navodi, već tri godine pokušava kontaktirati visoke državne dužnosnike od kojih traži podršku kako bi se napravila bista načelniku Policijske uprave Jospu Reihl Kiru, koji je ubijen 1. srpnja 1991. godine vraćajući se s mirovnih pregovora u Tenji, ali bezuspješno.

Predsjednik udruge Darko Mikolin ima opsežnu zbirku pisama upućenih visokim državnim dužnosnicima u kojima traži podršku kako bi se i podizanjem biste izborili da Reihl Kir dobije mjesto u hrvatskoj povijesti kakvo mu pripada. Smatraju kako je Reihl Kir već godinama marginaliziran i kako se hrvatsko društvo maćehinski odnosi prema iznimnom policajcu koji je životom platio svoje mirotvorstvo i pokušaj da se smanje tenzije i spriječi ratni sukob koji se rasplamsao nakon što ga je ubio Antun Gudelj, tada pripadnik rezervnog sastava MUP-a.

Mikolin nastavlja ; Kad sam ministra Božinovića 2. svibnja ove godine sreo na polaganju vijenaca u Borovu Selu u čast poginulim redarstvenicima podsjetio sam ga na zamolbu da pomogne u realizaciji ideje naše udruge. Rekao je kako je u svom govoru spomenuo Reihl Kira, no ja sam tražio konkretan odgovor pa me uputio da se obratim osječko-baranjskoj županiji”, kaže Darko Mikolin za Telegram. Dodaje kako na žalost podršku nije dobio ni na lokalnoj razini.

Kolekcija Mikolinovih dopisa sadrži i ono upućeno generalu Marijanu Marekoviću, posebnom savjetniku predsjednika Republike za veterane Domovinskog rata. Nikakav odgovor nisu dobili, a predsjednik spomenute udruge, Mikolin, kaže kako je Marekovića sreo jednom prigodom, ali se ovaj, vidjevši ga, sklonio u obližnju trgovinu.

Nikakav odgovor nisu dobili ni od premijera Andreja Plenkovića kome su se obratili 15. lipnja prošle godine obavještavajući ga kako je Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Osječko-baranjske županije Josipu Reihl Kiru dodijelila priznanje ”Ponos slavonskih branitelja policije”, napominjući da pokreću i postupak za izradu biste.

Pokušavali smo potražiti i pomoć nevladinih udruga i pripremili memorandum čiji je isključivi cilj bio surađivati na inicijativi podizanja biste Reihl Kiru. Uključilo se šest nevladinih udruga, međutim kada je prije nešto više od godinu dana memorandum pripremljen ni jedna ga nije potpisala”, kaže Mikolin.

Pomoć za podizanje biste mučki ubijenom načelniku osječke policijske uprave pokušali su potražiti i kod gradonačelnika Zagreba, Tomislava Tomaševića. Lokalna čelnica platforme Možemo!, ujedno i osječka gradska vijećnica Katarina Kruhonja, potvrdila je za Telegram da je takvih nastojanja bilo, da je Tomašević podržao inicijativu, ali je stav bio kako bi lokalna sredina trebala biti glavni inicijator.

Razgovarala je, veli, i s čelnicima Grada Osijeka koji su također podržali inicijativu. Spomenuli su, međutim, da ne žele ulaziti u prijepor o mogućoj lokaciji spomenika. Mikolin i njegova udruga žele da bista Reihl Kiru bude podignuta u neposrednoj blizini zgrade PU osječko-baranjske u parkiću uz Trg Lavoslava Ružičke, čemu se policija, navodno, protivi.

“Ne želimo pristati da se bista Reihl Kira postavi podalje od središta grada, na početku ulice koja nosi njegovo ime. U policiju svakodnevno dolazi velik broj građana po dokumente i isprave i upravo bi to mjesto bilo idealno za postavljanje biste”, odlučan je Mikolin. Kaže kako su istražili da se zemljište na koje bi željeli postaviti bistu Reihl Kira nalazi na istoj katastarskoj čestici na kojoj je i zgrada Policijske uprave i u vlasništvu je Republike Hrvatske. Zato bi, da postoji volja, problem lokacije bilo vrlo lako riješiti.

Udruga branitelja policajaca ima suglasnost Jadranke Reihl Kir, supruge ubijenog policijskog načelnika koja se slaže s njihovom zamisli. Razgovarali su i s akademskim kiparom Dejanom Durakovićem i Ivanom Mačešićem Jurinom, direktorom Ljevaonice umjetnina ALU i dobili podatke o troškovima izrade biste.

U odgovoru ministara Medveda na inicijativu za podizanje biste Reihl Kiru stoji, među ostalim, kako Ministarstvo branitelja ”podupire inicijative izgradnje spomen-obilježja hrvatskim braniteljima i civilnim stradalnicima Domovinskog rata, pod uvjetom da o izgradnji postoji suglasnost svih zainteresiranih…”.

Čini se da je problem upravo u tome. Ni nakon 32 godine od ubojstva šefa osječke policije te suglasnosti nema. Vidljivo je to i iz sveopće šutnje kojom je ta inicijativa dočekana.

Dok u Vukovaru tamošnji gradonačelnik Ivan Penava na svakom koraku gradi spomen obilježja, pa među ostalim postoji i spomenik ispaljenoj neprijateljskoj granati a odnedavno i spomen obilježje prvom srušenom zrakoplovu JNA u Domovinskom ratu, u Osijeku nije moguće podići bistu Josipu Reihl Kiru.

Izvorni autor: Telegram/ Drago Hedl Fotografija: Ilustracija

Preuredio; Dražen Jurmanović

Odgovori