Ines Novak predstavila knjigu priča i pjesama o Slavoniji” Slavonija u mom srcu”.

Kultura Nove obavijesti Vijesti

Danas u staroj gradskoj jezgri Tvrđi, predstavljena je knjiga priča i pjesama o Slavoniji nazivom ” Slavonija u mom srcu”, autorice Ines Novak, predsjednice Dječjeg kreativnog centra DOKKICA. 

Sedam kratkih priča i pjesama i jedan igrokaz rese ovu malu slavonsku knjižicu uz ilustracije Roka Idžojtića, profesora likovne kulture, a recenziju potpisuje prof. dr. sc. Marija Sablić.

Moderatorica predstavljanja knjige bila je Erika Žilić Vincetić, dok su o knjizi govorili Ksenija Vilić, Tena Babić Sesar i Ines Novak, autorica. Marijan Zec, učenik 6. b razreda OŠ Grigor Vitez Osijek, član Slavonsko tamburaškog društva “Pajo Kolarić” Osijek i učenik 2. razreda Glazbene škole Franje Kuhača Osijek, pratio je predstavljanje uz zvuk tamburice, a učenici OŠ izveli su igrokaz “Tko je zaslužniji za ime Slavonija” uz pratnju Marijana Zeca na tamburici.

Rukopis potiče na istraživanje i upoznavanje zavičajne posebnosti ( tradicije, običaja, folklora, gastronomije i sl. ) Nadalje, oblikuje pozitivan vrijednosni odnos prema Slavoniji i njezinu kulturnom nasljeđu. Čitajući tekst i gledajući ilustracije mladi će čitatelji razvijati poštovanje prema kulturnoj, prirodnoj i društvenoj sredini te odgovoran odnos prema zavičaju i tradiciji. Jedna je od vrijednosti teksta i poticanje znatiželje za otkrivanjem običaja naših starih i njihova njegovanja i očuvanja za kvalitetu života sada i u budućnosti. Sa stajališta korisnika ovoga teksta lako je prognozirati kako će u njemu pronaći lijepe misli i motivaciju za upoznavanjem Slavonije i njezine tradicije. Tekst će dobro doći odgojno-obrazovnim ustanovama koje odgajaju i obrazuju djecu starije predškolske i mlađe školske dobi. Tekst može poslužiti svrhu promocije slavonske kulturne baštine. –Napisala je u recenziji prof. dr. sc Marija Sablić.

KRUŠČIĆ ZLATKO

Polja ravna, uzorana,

daju kruha svakog dana.

Da nam život lakše teče,

mirno zaspat ‚svaku večer‚ .

Suho zlato pšenica je,

naše blago najmilije.

Zato grudu ljubim svoju,

najvrijedniju Slavoniju.

Ines je rođena 1978 godine u Našicama. Više od 12 godina radi u civilnom sektoru. Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Osijeku te završila Pedagoško-psihološko-didaktičko-metodičku izobrazbu na Odsjeku za cjeloživotno obrazovanje Filozofskog fakulteta u Osijeku. Završila je brojne edukacije u području odgoja i obrazovanja te sudjelovala na konferencijama, tribinama i okruglim stolovima na temu socijalnog i odgojno-obrazovnog rada, dječjih prava, aktivnog građanstva i dr. U Dječjem kreativnom centru DOKKICA radi od 2011. godine, a 2015. godine postaje predsjednica DOKKICE te radi na strateškom razvoju udruge. U slobodno vrijeme piše pjesme i priče za djecu.

Odgovori