Hrvatski vrh danas obilježio 31. obljetnicu i Dan Hrvatske vojske i Dan Hrvatske kopnene vojske

Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice

Danas je obilježena 31 godišnjica ustrojavanja Zbora narodne garde Republike Hrvatske sa postrojavanjem u Zagrebu na stadionu u Kranjčevićevoj, gdje je započelo stvaranje Hrvatske vojske koja je hrvatskom narodu donijela ono što se stotinama godina čekalo – slobodnu, samostalnu i suverenu državu.

U prigodi obilježavanja Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 31. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske, održana je svečana akademija u Domu Hrvatske vojske “Zvonimir” u Ministarstvu obrane.

Svečanosti su uz pripadnike Hrvatske vojske te ministra obrane Marija Banožića, nazočili predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga načelnik Glavnog stožera RH admiral Robert Hranj, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora umirovljeni general Krešimir Ćosić, potpredsjednici Vlade Republike Hrvatske i ministri hrvatskih branitelja i unutarnjih poslova Tomo Medved i Davor Božinović, predsjedavajući Vojnog odbora NATO-a admiral Robert Bauer, zastupnici u Hrvatskom saboru, bivši ministri obrane i načelnici Glavnog stožera, predstavnici Hrvatskog generalskog zbora i Hrvatskog časničkog zbora, vojni ordinarij mons. Jure Bogdan i ostali visoki civilni i vojni dužnosnici i uzvanici.

Prije 31 godinu trebalo je stati nasuprot neprijatelju koji je bio snažniji i tehnički opremljeniji. Za to je trebala hrabrost i mudrost. To je bio dan kada se počela razvijati Hrvatska vojska, ali i dan u kojem se sjećamo svih junaka koji su, od slabo naoružanih branitelja, preko noći postajali ratnici. Neki su dali ono najvrjednije, a to je život za Domovinu. Zahvaljujući njima mi danas živimo u sigurnoj i samostalnoj državi”, rekao je ministar obrane Banožić.
Te nastavlja : “Svojim ste radom i energijom pridonijeli pridruživanju Hrvatske u Sjevernoatlantski savez. Kroz svoj rad dokazali ste se i na međunarodnom planu kao vjerodostojan partner i saveznik”, i nastavio je : “Bilježimo rast obrambenog proračuna, koji je rezultat svjesnosti da se Hrvatska vojska mora jačati i modernizirati. Hrvatsko ratno zrakoplovstvo bit će opremljeno višenamjenskim borbenim avionom Rafale, preuzeli smo prva dva helikoptera Black Hawk, koje je donirala Vlada Sjedinjenih Američkih Država. Ovoj će se donaciji dodati još dva helikoptera koje smo kupili, potvrđujući i na taj način našu odluku o postupnom prelasku na zapadnu tehnologiju. Svakodnevno sa Glavnim stožerom radimo na projektima koji će se financirati u ovoj i sljedećoj godini. Sve tri grane Hrvatske vojske imaju i imat će onu snagu koju je Hrvatska vojska imala 1995. godine kada je pobijedila”, naglasio je ministar. Napomenuo je kako će svi projekti biti sažeti u nekoliko dokumenata, Dugoročnom planu razvoja i Strategiji obrane za koje je siguran da će imati podršku Vlade, Hrvatskog sabora i Odbora za obranu jer svima nam je zajednički jedan cilj, a to je snažna Hrvatska vojska.”

Ministar je nagradio i pohvalio 64 pripadnice i pripadnika Hrvatske vojske, među kojima je i zlatna medalja sportskih postignuća koja je ovom prigodom uručena nadnaredniku Danijelu Staniću, brončana medalja sportskih postignuća skupniku Franji Guciću te nagrada samokresom s posvetom satniku Josipu Kelavi.

U časnički čin ukupno je promaknuto 100 pripadnika, a u dočasnički čin 81 pripadnik Oružanih snaga Republike Hrvatske.

U ime svih promaknutih, pohvaljenih i nagrađenih zahvalio je zapovjednik Gardijsko oklopno-mehanizirane brigade brigadni general Mijo Validžić istaknuvši da vojnici svoj posao ne rade zbog pohvala i nagrada jer je to poziv koji znači da su uvijek spremni služiti svome narodu i spremni na obranu domovine, ali da ipak veseli činjenica kad su trud i zalaganje prepoznati. “Iza naoružanja, zrakoplova i tenkova ipak smo mi samo ljudi i veseli nas kad naši nadređeni prepoznaju naš trud i zalaganje. Ovo je dodatna motivacija. Zahvaljujem u ime svih pohvaljenih i nagrađenih, a posebno čestitam pripadnicima brigada na zasluženim priznanjima” rekao je.

U sklopu svečanosti prikazan je film o razvoju Oružanih snaga i današnjim sposobnostima. U glazbenom dijelu programa nastupili su Orkestar Hrvatske vojske i Klapa HRM-a Sveti Juraj.

Polaganje vijenaca i paljenje svijeća na grobu dr. Franje Tuđmana, prvog predsjednika Republike Hrvatske| Foto: MORH/ F. Klen

Predsjednik Hrvatskog sabora i Vlade te izaslanstvo predsjednika Republike položili su vijence i zapalili svijeće na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Vijence je položio predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković s izaslanstvom u kojem su bili potpredsjednici Sabora akademik Željko Reiner i Furio Radin.

U Vladinu izaslanstvu, s premijerom Andrejom Plenkovićem bili su i potpredsjednici Vlade ministar Davor Božinović i ministar Tomo Medved te ministar obrane Mario Banožić.

Izaslanstva su položila vijence u Spomen-parku kod spomenika Glas hrvatske žrtve – Zid boli te ispred Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja. Vijence su položili i na grobu prvog predsjednika Franje Tuđmana, na zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve Domovinskog rata – Kenotaf te na grobovima Gojka Šuška, stožernih generala Martina Špegelja, Zvonimira Červenka, Petra Stipetića i generala zbora Imre Agotića.
Vijence je položilo te zapalilo svijeću i izaslanstvo predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH Zorana Milanovića, predvođeno savjetnikom predsjednika za obranu i nacionalnu sigurnost Draganom Lozančićem. Vijenac je u ime Glavnog stožera OS RH položio i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj.

Izaslanstvo predsjednika RH vijence je položilo ispred spomenika Zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve Domovinskog rata, spomenika Glas Hrvatske žrtve – Zid boli, Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja te ispred grobnice prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

U nastavku obilježavanja, u ponedjeljak, 30. svibnja na RSC Jarun od 10 do 21 sati održat će se Taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme Hrvatske vojske te pokazne vježbe pripadnika HV-a, koje će uključivati prelete zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva iznad Zagreba, detonacije i druge aktivnosti.

Izvor i Foto MORH/ F. Klen

Odgovori