Hrvatski kadeti na West Pointu

Nove obavijesti Vijesti

Kadeti 5. godine studija Vojno vođenje i upravljanje, nadnarednica Emma Pekić i nadnarednik Nikola Prgomet, nedavno su proveli nevjerojatnih devet dana u Foreign Academy Exchange Program (FAEP). O čemu se radi? Pa, dozvolite mi da vas provedem kroz ovu nevjerojatnu avanturu.

Naši nadnarednica Emma Pekić i nadnarednik Nikola Prgomet ukrcali su se na let za The United States Military Academy (USMA), koja se nalazi na čarobnom mjestu zvanom West Point. Da, točno, ondje gdje se snovi o vojničkoj izvrsnosti stapaju s poviješću i tradicijom.

Cilj programa? Kulturalna razmjena, stvaranje prijateljstava i razvijanje partnerstava između akademije West Point i vojnih akademija drugih zemalja. Naša zemlja, ponosno mogu reći, bila je jedna od 30 zemalja koje su sudjelovale u ovom programu.

Imali su priliku čuti iskustva s vojnih akademija širom svijeta te vidjeti kako funkcionira jedna od najstarijih vojnih akademija na svijetu, u potpunosti pratiti dnevni raspored američkih kadeta i sudjelovati na nastavi.

West Point je ispunjen velikim sportskim terenima namijenjenim raznovrsnim sportovima te su kadeti sudjelujući na njihovim fizičkim aktivnostima i vojnim obukama stekli brojna nova iskustva. Uz to, imali su priliku vidjeti kako izgleda simulacijsko središte, a organiziran je i obilazak New York Citya, gdje su se hrvatski kadeti pobliže upoznali s američkom kulturom.

IZVOR I FOTO : HVU/OSRH

Odgovori