Ivica Račan: Hrvatski političar i prvi predsjednik SDP-a

Obljetnice

Na današnji dan 30. travnju u 3.05 sati, nakon dva mjesece borbe, preminuo je Ivica Račan.

Krajem studenog 2006. godine patio je zbog snažne konstante boli u ramenu. I on i liječnici koji su ga pregledali mislili su da je riječ o ozljedi ramena jer je obožavao i često igrao tenis. No krajem siječnja dr. Josip Paladino otkriva mu tumor na ramenu, no prvi su se nalazi pokazalo znatno lakšima od stvarnog stanja. Od tog trena ništa mu nije išlo u prilog – početna dijagnoza prerasla je u razorni karcinom bubrega, koji je metastazirao na rame, a kasnije i na mozak.

U četvrtak ujutro, 11. travnja 2007. Račanovo stanje se naglo pogoršalo. Već od jutra počeo je gubiti svijest, tek povremeno otvarajući oči. Dan poslije iz SDP-a stiglo je priopćenje da se Račanovo stanje naglo pogoršalo i ušlo u kritičnu fazu.

U noći na nedjelju, 29. travnja stanje Ivice Račana se naglo pogoršalo i došlo je do zatajenja vitalnih organa, nakon čega je umro. Ivica Račan je izdahnuo u 3,05 sati  pa su vijest o njegovoj smrti javnosti priopćili tek u jutro.

Ivica Račan (1944.–2007.) bio je istaknuti hrvatski političar koji je odigrao ključnu ulogu u oblikovanju tranzicije Hrvatske prema modernoj demokraciji. Evo ključnih točaka iz njegove biografije:

Rani život i pozadina:

Rođen 24. veljače 1944. u Ebersbachu, Njemačka, Račan potječe iz obitelji s bogatom političkom poviješću. Njegov otac, Ivan, bio je pripadnik internacionalnih brigada tijekom Španjolskog građanskog rata i anarhist iz Osijeka. Račanova majka, Marija, uhićena je od strane Nijemaca u svom rodnom Križopolju u Lici i kasnije upoznala Ivana u logoru za ratne zarobljenike.

Politčka karijera:

Ranih 1990-ih, kao tajnik Saveza komunista Hrvatske, Račan je značajno doprinio uspostavi novog izbornog zakonodavstva i prijelazu prema pluralističkom društvu.

Na 14. izvanrednom kongresu Saveza komunista Jugoslavije u siječnju 1990., efikasno je odvojio Hrvatsku od Jugoslavije pod utjecajem Slobodana Miloševića.

Nakon demokratskih promjena, Račan je reformirao i osnovao Socijaldemokratsku partiju Hrvatske (SDP) i postao njen prvi predsjednik.

Premijer Hrvatske (2000.–2003.):

Kao 7. premijer Hrvatske, Račan je izveo zemlju iz međunarodne izolacije.

Njegova vlada potpisala je sporazum s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i pokrenula nepopularne reforme.

Pod njegovim vodstvom, Hrvatska se suočila s likvidnostnim problemima, potaknula gospodarski rast i napredovala u razvoju infrastrukture, uključujući izgradnju autoceste A1.

Hrvatska je također potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju te podnijela zahtjev za članstvom u Europskoj uniji.

Kasniji godini i naslijeđe:

Nakon gubitka parlamentarnih izbora 2003., Račan je nastavio voditi SDP sve do svoje smrti 2007. od malignog tumora u Zagrebu.

Zoran Milanović ga je naslijedio kao predsjednik stranke.

Račanov doprinos političkom pejzažu Hrvatske ostaje neizbrisiv, a njegova posvećenost demokratskim vrijednostima i dalje inspirira generacije lidera.

Odgovori