Grubi sukob interesa Milorada Pupovca i nenamjensko trošenje sredstava po Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina

Nove obavijesti Vijesti

SAVJET ZA NACIONALNE MANJINE – mandatno razdoblje 2019.-2023.


POPIS ČLANOVA – ožujak 2021.
ALEKSANDAR TOLNAUER – predsjednik
VLADIMIR HAM – potpredsjednik
MIRJANA GALO – potpredsjednica
VLADIMIR BILEK – član/saborski zastupnik
DRAGANA JECKOV – članica/saborska zastupnica
BORIS MILOŠEVIĆ – član/saborski zastupnik
dr.sc. MILORAD PUPOVAC – član/saborski zastupnik
sc. FURIO RADIN – član/potpredsjednik Hrvatskog sabora
ROBERT JANKOVICS – član/saborski zastupnik
ERMINA LEKAJ-PRLJASKAJ – članica/saborska zastupnica
VELJKO KAJTAZI – član/saborski zastupnik
BRANKA BAKSA– članica
DANILO IVEZIĆ – član
MARIJA SEMENJUK-SIMEUNOVIĆ – članica
ZVONKO KOSTELNIK – član
DARKO ŠONC – član
ZORICA VELINOVSKA – članica
ISHAK HODŽIĆ – član

BRUNO BELJAK – član


Ovaj saziv savjeta za nacionalne manjine pri Uredu za ljudska prava i prava
nacionalnih manjina donio je ODLUKU O RASPOREDU SREDSTAVA KOJA SE U DRŽAVNOM PRORAČUNU REPUBLIKE HRVATSKE OSIGURAVAJU ZA POTREBE NACIONALNIH MANJINA U 2023.
GODINI ( NN 42/ 2023).


Za programe udruga i ustanova nacionalnih manjina prijavljene na Javni poziv za predlaganje programa za ostvarivanje kulturne autonomije iz područja informiranja i izdavaštva, kulturnog amaterizma i manifestacija, programa koji proizlaze iz bilateralnih sporazuma i ugovora te programa kojima se stvaraju pretpostavke za ostvarivanje kulturne autonomije nacionalnih manjina, a koji će se sufinancirati sredstvima Državnog proračuna Republike Hrvatske u 2023. godini, rasporedit će se financijska sredstva u iznosu od 8.030.292 EUR.

Sve nacionalne manjine uredno su u skladu sa Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina podnijele zahtjev za ostvarivanje kulturne autonomije, osim Srpsko narodno vijeće čiji zahtjevi nisu u skladu sa Ustavnim zakonom jer ne predstavljaju ostvarivanje kulturne autonomije.
Pod Kulturne manifestacije SNV već godinama podvaljuje čak i neustavne i nenamjenske stavke, a s obzirom na sastav Savjeta uredno su im odobravana sredstva.
Prije svega radi se o sukobu interesa, jer odlučuju o dodijeli sredstava sami sebi!?
Drugo što je sporno, ne radi se o kulturnoj autonomiji nego o političkim i povijesnim događajima koji nisu dio kulture i identiteta Srba u RH:

 1. Dan proboja logoraša iz Jasenovca 1941-JUSP,Jasenovac, Jasenovac. Nije dio
  kulturnog identiteta , ni kulturne autonomije Srba, već komemoracija
  povijesnog događaja u kojem su sudjelovali pripadnici više narodnosti.
 2. Stavke:
 3. Dan sjećanja na Jadovno 1941…
 4. Dan ustanka naroda Hrvatske-Srb
 5. Godišnjica partizanskog proboja obruča na Biljegu….
 6. Komemoracija za žrtve dječjeg ustaškog logora u Sisku…
 7. Obilježavanje godišnjice ustaškog zločina nad pravoslavnim Srbima Gline…
 8. Komemoracija u Gudovcu i Grubišnom polju…
 9. Obilježavanje prve ustaničke puške …
  Svi su ti događaji iz 2.svjetskog rata koji se nikako ne mogu svrstati u kulturnu autonomiju i kulturni identitet Srba. To je čista zlonamjerna podvala SNV-a i njihova predsjednika Milorada Pupovca koji time izravno dokazuje da je RH sljednici NDH.
  Takva zlonamjerna podvala omogućena je samim time što je on osobno član Savjeta i ODLUČUJE o dodijeli sredstava, pa time grubo krši etički i moralni kodeks o sukobu interesa.
  Takav sukob interesa kažnjiv je i po Zakonu o sukobu interesa. Nisam pravnik, ali po Zakonu o sukobu interesa kao zastupnik u Hrvatskom Saboru izravno pogoduje udruzi SNV kojoj je dugogodišnji predsjednik. Također kao član Savjeta za nacionalne manjine odlučuje o dodijeli sredstava SNV-u čiji je predsjednik. To je očit sukob interesa po dvije osnove.

To je i protivno Ustavu RH, jer je po Ustavu Republika Hrvatska nastala – na povijesnoj prekretnici odbacivanja komunističkog sustava i promjena međunarodnog poretka u Europi, hrvatski je narod na prvim demokratskim izborima (godine 1990.), slobodno izraženom voljom potvrdio svoju tisućgodišnju državnu samobitnost.
– u novom Ustavu Republike Hrvatske (1990.) i pobjedi hrvatskog naroda i hrvatskih branitelja u pravednom, legitimnom, obrambenom i oslobodilačkom Domovinskom ratu (1991. – 1995.) kojima je hrvatski narod iskazao svoju odlučnost i spremnost za uspostavu i očuvanje Republike Hrvatske kao samostalne i nezavisne, suverene i demokratske države.
Prema tome Vlada RH nikako ne treba financirati događaje za koje nije odgovorna i koji su nastali prije nastanka Republike Hrvatske.
To je svjesni, zlonamjerni i protuustavni prijedlog SNV-a i njihovog predsjednika Milorada Pupovca, jer on kao dugogodišnji zastupnik u Saboru veoma dobro poznaje Ustav RH.
Svi članovi Savjeta koji donose takve protuustavne odluke i dodjeljuju nenamjenski sredstva iz Proračuna RH, trebali bi kazneno odgovarati za djela UPERENA protiv Republike Hrvatske, djela koja joj nanose štetu.
Milorad Pupovac u sukobu je interesa i po stavki
-Samostalni srpski tjednik Novosti, jer kao član Savjeta donosi odluku o dodijeli sredstava tjedniku kojem je on izdavač.
Očito je da Milorad Pupovac podmeće Republici Hrvatskoj da je sljednik NDH, što povijesno i vremenski nije moguće, jer NDH je prestala postojati 1945.godine, uslijedila je država SFRJ, a Hrvatska je priznata kao samostalna država 15.siječnja 1992.godine.


Hoće li institucije „odraditi svoj posao“?


Lili Benčik/ hrvatskepravice Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Odgovori