EPPO proširuje istragu o subvencijskoj prijevari i pranju novca u Hrvatskoj

Nove obavijesti Vijesti

Luxembourg, 3. srpnja 2024. – Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu donio je odluku o proširenju istrage protiv četiri okrivljenika i jednog trgovačkog društva zbog sumnje u subvencijsku prijevaru i pranje novca. Osim toga, istražuje se još jedna subvencijska prijevara koju su počinili jedna od okrivljenih osoba i drugo trgovačko društvo.

U listopadu 2023. godine, EPPO u Zagrebu pokrenuo je istragu o dodjeli bespovratnih sredstava Europske unije za poljoprivredu. Natječaj “Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva” vrijedan 2,5 milijuna eura sufinanciran je sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR) i Državnog proračuna Republike Hrvatske. Sumnja se da je jedna od okrivljenih osoba, u razdoblju od veljače 2015. do listopada 2023., prijevarom pokušala doći do bespovratnih sredstava EU za poljoprivredu.

Tijekom istrage otkriveno je da je ista okrivljena osoba počinila još jednu subvencijsku prijevaru. Podnijela je lažnu prijavu za izravna plaćanja kroz Integrirani administrativni kontrolni sustav (IAKS) za mjere ruralnog razvoja, financirane iz EPFRR-a, u ime drugog trgovačkog društva. Postoji sumnja da je okrivljena osoba prijevarom stvorila privid da ispunjava kriterij prihvatljivosti, uključujući posjed poljoprivrednog zemljišta.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju isplatila je 58.885,91 eura na temelju prva dva zahtjeva, dok je treći zahtjev odbijen zbog nepravilnosti. EPFRR je pretrpio gubitak od 58.885,91 eura.

Istraga će nastaviti utvrđivati sve okolnosti ovih navodnih kaznenih djela. EPPO je neovisni ured javnog tužitelja Europske unije, odgovoran za istragu, kazneni progon i podizanje optužnice za kaznena djela protiv financijskih interesa Unije.

Izvor i foto: EPPO (Europski javni tužitelj)

Odgovori