Baksa iz NPS-a zatražio preispitivanje stava Ministarstva poljoprivrede o sustavu protugradne obrane

Nove obavijesti Politika Vijesti

ZAGREB, 3. srpnja 2024. – Ivica Baksa (Nezavisna Platforma Sjever) upozorio je u srijedu na velike štete koje poljoprivrednici imaju zbog tuče založivši se da država i Ministarstvo poljoprivrede preispitaju svoj stav o sustavu protugradne obrane koji se dugi niz godina koristio u kontinentalnoj Hrvatskoj.

Gledati kako sav vaš trud propada, kako ono u što ste uložili svoju krv, znoj i suze te čemu ste posvetili svoj život biva uništeno u jednom poslijepodnevu a  istovremeno država ne čini sve u svojoj moći da spriječi takvu sudbinu svakako je obeshrabrujuće”, rekao je Baksa tijekom slobodnih govora u Hrvatskom saboru.

Podsjetio je i da je u ponedjeljak navečer snažna tuča pogodila dijelove Hrvatske prouzročivši velike materijalne štete te je uništila i brojne usjeve.

Baksa je pozvao da se iskoriste svi dostupni resursi, tehnologije  i metode kako bi minimalizirali štetu jer jedino tako možemo reći da nam je stalo do poljoprivrede i sigurnosti imovina naših građana. Također, založio se i za jačanje sustava osiguranja u poljoprivredi.

“Poljoprivrednici trebaju imati pristup povoljnim osiguranja kako bi mogli ublažiti financijske gubitke uzrokovane vremenskim nepogodama”, rekao je. Pri tme je uloga države ključna u subvencioniranju i obeštećenju uslijed proglašavanja stanja elementarne nepogode. 

Apelirao je na Ministarstvo poljoprivrede da razmotri sve moguće opcije kako bi se ublažila i prevenirala šteta koju svake “na koljena” baca veliki broj poljoprivrednika i građana. 

Potrebno je hitno pronaći kvalitetna rješenja kako bismo zaštitili naše poljoprivrednike i osigurali stabilnost naše poljoprivredne proizvodnje“, istaknuo je. Smatra da su klimatske promjene prouzročile porast učestalosti ekstremnih vremenskih pojava, uključujući i olujna nevremena praćena tučom.

(Hina)

Odgovori