Dokumenta izrazio protest zbog uvijenog otpusta Antuna Gudelja

Vijesti

ZAGREB, 1. srpnja 2024. – Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću i Centar za mir, nenasilje i ljudska prava – Osijek izrazili su u ponedjeljak protest što je prije nekoliko dana Visoki kazneni sud potvrdio uvjetni otpust Antunu Gudelju, ubojici načelnika osječko-baranjske policije Josipa Reihl-Kira.

Prosvjedujemo što je prije nekoliko dana Visoki kazneni sud odbio žalbu državnog odvjetnika i potvrdio odluku Županijskog suda u Sisku kojom je njegovom ubojici odobren uvjetni otpust s izdržavanja kazne od 20 godina zatvora, usprkos tome što se nikada nije ispričao obiteljima stradalih. Ta je vrsta odluke primjerena samo za one koji su iskazali žaljenje”, priopćile su udruge. 

Načelnik Reihl Kir ubijen je 1. srpnja 1991. na kontrolnom punktu hrvatske policije u naselju Tenja, gdje su pobunjeni Srbi stavili barikade na putu prema Osijeku, kada je u ljude koji su se vraćali s pregovora pucao pripadnik hrvatske policije. Ubijeni su i Goran Zobundžija te Milan Knežević, a Mirko Tubić je ranjen.

Udruge su podsjetile kako se Reihl Kir “angažirao kao čovjek i kao policajac kako bi sačuvao mir u Slavoniji”. 

Unatoč pravomoćnoj osudi izvršitelja toga zločina, ni 33 godine od počinjenog zločina kao društvo nemamo pravo zatvoriti poglavlje ubojstva mirotvorca Reihla Kira“, poručile su.

To smatraju zato što nije imenovan naredbodavac tog zločina, a pravosuđe nije osudilo one koji su izdali zapovijed i pomogli ubojici da bježi te jer ubojica nije bio vođen tek ubilačkom osvetom. 

Udruge: “Reihla Kira ubila je ratno-huškačka politika”

Josipa Reihla Kira ubila je ratno-huškačka politika toga vremena, kojoj je glas mirotvorca i poziv na razum smetao”, navele su udruge.

Pri tome su istaknule kako se često poziva na pamćenje heroja rata i spominju se civilne žrtve iz Domovinskog rata, upitavši što je s mirotvorcima.

Osim na komemoracijama na dan ubojstva, tijekom svih ovih godina, dužnosnici MUP-a i Vlade te predstavnici braniteljskih udruga gotovo nikada nisu održali govor posvećen mirotvorcu, hrvatskom policajcu Reihlu Kiru, koji je stradao kao žrtva kovača rata”, upozorili su Documenta i Centar za mir. 

Gudelju je za isti zločin suđeno tri puta pa je tako na osječkom Županijskom sudu u srpnju 2010. nepravomoćno osuđen na 20 godina zbog tri ubojstva te jednog pokušaja ubojstva, a u četvrtak je Visoki kazneni sud (VKS) potvrdio odluku sisačkog Županijskog suda o uvjetnom otpustu.

VKS je, između ostalog, naveo da Gudelj priznaje počinjena kaznena djela i verbalizira kritičnost te ima osiguran poslijepenalni prihvat kod sestre. Nadodaje i da je izdržao više od tri četvrtine kazne zatvora na koju je osuđen pa je ocjena i VKS-a kako je vrijeme koje je proveo na izdržavanju kazne ”očito utjecalo na njega pa se svrha kažnjavanja može postići i nadziranom slobodom u okvirima uvjetnog otpusta”.

(Hina)

Foto: Ilustracija / Arhiv

Odgovori