Demokratski HSS OBŽ-a, protivi se najavama za slijedeće parlamentarne izbore

Najave Nove obavijesti Vijesti

Za manji broj stanovnika nisu krivi birači u Slavoniji i Baranji nego nebriga svih Vlada da se osigura ravnomjeran razvoj RH.


Demokratski HSS Osječko-baranjske županije protivi se da na slijedećim parlamentarnim izborima 4. i 5. izborna jedinica budu zastupljene s manjim brojem saborskih zastupnika. Za manji broj stanovnika nisu krivi birači u Slavoniji i Baranji nego nebriga svih Vlada da se osigura ravnomjeran razvoj RH.
Demokratski HSS Osječko – baranjske županije protivi se najavama da na slijedećim parlamentarnim izborima, prilikom najavljene izmjene izbornih jedinica, 4. i 5. izborna jedinica budu zastupljene s manjim brojem saborskih zastupnika. Ustavni sud RH upozorava da bi bez tih izmjena još jedni parlamentarni izbori bili ustavno upitni. Podsjećamo javnost da je Ustavni sud još je 2010. godine Saboru podnio Izvješće o nejednakoj težini biračkog glasa u izbornim jedinicama, ali ni SDP-ova ni HDZ-ova vlada se do sada nisu htjele uhvatiti u koštac s tim preporukama.
Prema sadašnjem modelu iz svake od deset izbornih jedinica biramo po 14 saborskih zastupnika. Kod donošenja takvog modela ideja vodilja bila je da u svakoj izbornoj jedinici živi podjednak broj građana. Posljednji popis stanovništva samo je potvrdio ono na što godinama upozoravamo, a to je iseljavanje, posebno iz istočnog dijela Hrvatske. Promijenjena struktura i broj stanovništva povod su, među ostalim i za tvrdnje da glas u slavonskim izbornim jedinicama vrijedi “više” nego glas u Dalmaciji.
Ne možemo se složiti s time da glasovi birača iz Slavonije vrijede „više“, prije bismo mogli ustvrditi da vrijede „manje“ jer ni jednu Vladu RH do sada nismo uspjeli dovoljno motivirati da svojim konkretnim aktivnostima zaustavi iseljavanje mladih ljudi i time ovo područje ne dovede u ovakvu situaciju, a čime je i bitno narušen ravnomjerni razvoj Republike Hrvatske.
U vremenu velikih izazova naša očekivanja od Vlade RH su da prije svega svojim konkretnim aktivnostima pridonesu zaustavljanju iseljavanja iz istočnog dijela Hrvatske, a istovremeno u skladu s upozorenjima Ustavnog suda pronađu kvalitetan model reforme izbornog sustava na slijedećim parlamentarnim izborima. Model koji ne podrazumijeva „rezanje“ i „oduzimanje“ nego konkretne mjere koje znače razvoj i opstanak istoka Hrvatske teško stradalog u srpskoj agresiji na RH i poslije teško poharanom različitim koruptivnim aktivnostima koje su ostavile posljedice gotovo jednako kao i agresija.

Predsjednik DHSS OBŽ
Zvonko Pongrac

Odgovori