Dario Tomašević 10.4.1975-12.9.1995.

Domovinski rat Nove obavijesti Obljetnice Vijesti

BRANITE JE I DALJE, HRVATI, LIJEPU MOJU NIKOM NEMOJ DATI I KAD BUDEŠ NAJSRETNIJI BIO, ZNAJ DA SAM TI JA TO POKLONIO.

Dario Tomašević, kao maloljetnik sa 16. godina priključio se obrani svoga grada Osijeka . Poginuo je u 20. godini, u zadnjim danima operacije Južni potez, na vrhovima Velebita.

Iz privatnog albuma Anri Targuš Targa

Kao maloljetnik (16)1991 g. sudjeluje u obrani grada Osijeka i njegovoj okolici, nakon rasformiravanja  brigada u Osijeku 1992g. donosi se odluka da se mladići iz Slavonije, koji iza sebe tad  imaju godinu dana ratišta pošalju u Zadar na obuku, te od onih pripadnika koji uspješno završe obuku, oformi specijalna postrojba glavnog stožera za područje Slavonije I Baranje. U zadnjem trenu se mjenja plan I vlak umjesto da odputuje u Zadar, zaustavlja  se u Zagrebu, te Bojna Zrinski “krade” iskusne mladiće I odvoze ih u Rakitje .Prosjek godina tih mladića je bio između 18-20g.
80% njih odustaju a jedna mala grupa ostaje, među kojim je I Vitez Dario Tomašević. Prošao je sva bojišta sa Zrinskima te poslije i sa Zdrugom, kao elitni pripadnik borbene grupe u Zrinskima I padobranske bojne u Zdrugu. Kao izvrstan padobranac pridružuje se sportskoj padobranskoj ekipi “Crne Vrane”, gdje ostvaruje zapažene rezultate na mnogim natjecanjima. Nakon neprijateljske zasjede  u kojoj pogiba i dozapovijednik Zdruga brigadir Ante Šaškor, pri kojoj je nekoliko pripadnika bilo ranjeno, podlegao je teškoj rani glave nakon višesatne operacije.
U istom kupeu smo došli u Zrinske iz Osijeka, prošli smo mnoge bitke zajedno, provodili  zajedno posljednje dane I trenutke tvog mladog života. Ja sam tada imao više “sreće”  I vratio sam se svojoj kući, ali nakon toga ništa više u životu nije isto .
Dok sam ja živ Lega ti nećeš biti zaboravljen.

Počivao moj anđele u miru Božjem!

Posmrtno je promaknut u čin časničkog namjesnika. Odlikovan je Spomenicom domovinskog rata, Redom Nikole Šubića Zrinskog, medaljama Bljesak, Ljeto ’95, Oluja i Medaljom za iznimne pothvate.
🇭🇷

Izvorni autor i foto : Anri Targuš Targa/FB

Odgovori