DANAS JE VELIKI PETAK

Nove obavijesti Vijesti Vjera

Veliki petak je kršćanski spomendan Isusove muke i smrti, koji se obilježava u petak prije Uskrsa. To je dan kada se kršćani diljem svijeta sjećaju Isusove teške i nasilne osude, muke i smrti na križu.

U Hrvatskoj, Veliki petak dio je Vazmenog trodnevlja, koje također uključuje Veliki četvrtak i Veliku subotu. Na ovaj dan, Katolička crkva ne slavi misnu žrtvu, a oltar je bez križa, svijećnjaka, cvijeća i oltarnika, što simbolizira Isusovu ogoljenost i žalost za umrlim Učiteljem.

 Običaj na Veliki petak je da se u 15 sati, kada je Isus izdahnuo na križu, puk okuplja u crkve na slavljenje obreda Velikoga petka – čitanje Svetoga pisma i navještaj muke sa središnjim tekstom muke Gospodnje iz Evanđelja po Ivanu, na poklon i ljubljenje križa te svetu pričest. 

Post i nemrs su obvezni za katolike; post znači da se osoba jednom u danu najede do sita te još dva puta nešto pojede, dok nemrs znači da se ne jede meso.  Kod katolika post je obvezan na Veliki petak za sve osobe od 18 do 60 godina, a za sve katolike starije od 14 godina obvezan je i nemrs. Nemrs znači da se u danu ne jede meso dok post znači da se osoba jednom u danu najede do sita te još dva puta nešto pojede.

U južnodalmatinskim krajevima postoji običaj čuvara Kristova groba, gdje su žudije odjevene u odore rimskih vojnika i stražare pred oltarom.

U Hrvatskoj se na Veliki petak tradicionalno jede grah, suho voće, kompoti, štrudle od sira, tijesto s orasima i makom, te riba. Tradicionalno se priprema riba, posebno u primorskim krajevima, dok se u kontinentalnim dijelovima konzumira grah, suho voće, tijesto s orasima i makom.

Odgovori