DANAS JE VELIKI ČETVRTAK

Nove obavijesti Vijesti Vjera

Veliki četvrtak je jedan od najvažnijih i najkompleksnijih dana u katoličkom kalendaru. Obilježava ustanovljenje Euharistije kao istinskog tijela i krvi Isusa Krista te ustanovljenje sakramenta svećeništva. Tijekom Posljednje večere, Isus se nudi kao pashalna žrtva, žrtveno janje, i poučava da svaki zaređeni svećenik treba slijediti istu žrtvu na isti način. Krist također oprašta svojim sljedbenicima i prorokuje da će ga jedan od njih izdati i predati rimskim vojnicima.

Širom svijeta, biskupi i svećenici okupljaju se u svojim lokalnim katedralama na Veliki četvrtak ujutro kako bi proslavili ustanovljenje svećeništva. Tijekom mise, biskup blagoslivlja Ulje krizme koje će se koristiti za krštenje, potvrdu i pomazanje bolesnika ili umirućih. Na ovoj misi, biskup pere noge dvanaestorici svećenika kako bi simbolizirao Kristovo pranje nogu njegovih dvanaest apostola, naših prvih biskupa i svećenika. Kasnije te noći, nakon zalaska sunca – jer je Pasha počela u sumrak – održava se liturgija Velikog četvrtka, označavajući kraj Korizme i početak svetog “Triduuma” ili tri, Svete sedmice. Ovi dani su tri najsvetija dana u Katoličkoj crkvi. Ova misa naglašava važnost koju Isus stavlja na poniznost služenja i potrebu za čišćenjem vodom, simbolom krštenja. Također se naglašava kritična važnost Euharistije i žrtve Kristova tijela, koje sada nalazimo prisutno u posvećenoj hostiji. Na zaključku mise, vjernici su pozvani nastaviti klanjanje Presvetom Sakramentu tijekom noći, baš kao što su učenici bili pozvani ostati budni s Gospodinom tijekom njegove agonije u vrtu prije njegove izdaje od strane Jude.

U mnogim katoličkim crkvama, Veliki četvrtak uključuje posebne mise i obrede poput pranja nogu, što simbolizira Isusovo pranje nogu apostolima. Također se često održava klanjanje Presvetom Sakramentu koje može trajati cijelu noć, simbolizirajući Isusovu molitvu u Getsemanskom vrtu.

Obilježavanje Velikog četvrtka u Hrvatskoj je posebno i bogato tradicijom. Na ovaj dan, koji uvodi vjernike u Vazmeno trodnevlje, prisjeća se Isusove Posljednje večere i uspostave sakramenata euharistije i svećeništva. Biskup i svećenici obnavljaju svoja obećanja s ređenja, a misno slavlje često uključuje obred pranja nogu.

U Hrvatskoj, od Velikog četvrtka do Velike subote, tradicionalno se nisu obavljali teži fizički poslovi niti radilo u polju. Kuće i okućnice se čiste, a ogledala i raspela prekrivaju sve do subote. Crkvena zvona odzvanjaju jednom i potom šute do Velike subote. U južnim dijelovima zemlje, zvona se znaju i vezati.

Jedan od najpoznatijih običaja je procesija “Za križen” na otoku Hvaru, koja je uvrštena na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine. Tijekom noći s Velikog četvrtka na Veliki petak, vjernici kreću iz šest župskih crkava na čelu s križonošom, zaustavljaju se u crkvama i kapelicama, a procesija traje više od 8 sati.

Ovi običaji odražavaju duboku povezanost vjerskih obreda s lokalnom kulturom i tradicijom, čineći Veliki četvrtak jednim od najposebnijih dana u godini za mnoge Hrvate.

Nakon Velikog četvrtka, u crkvi se neće slaviti misa sve do Uskrsne bdijenja koja slavi i naviješta uskrsnuće Gospodina Isusa Krista.

Odgovori